برای تماشای چشم انداز جنگل های سبز و رود زیبای "سردآبرود" و قله های مرتفع "علم کوه" و "تخت سلیمان"، از پیچ و خم هزار چم کندوان که گذشتید و از مرزن آباد به چپ پیچیدید بعد از 18 کیلومتر به منظره زیبای "کلاردشت" خواهید رسید و نسیم خنک کوهستان به شما خوش آمد می گوید.
Image may be NSFW. Clik here to view.
از جاذبه های کلاردشت، دریاچه های کوچک و بزرگ آن است که بر جاذبه های طبیعی آن می افزاید که دریاچه ولشتیکی از جاذبه های این منطقه زیبا می باشد. این دریاچه یکی از ده دریاچه آب شیرین کشور است. این دریاچه با وسعتی حدود 20 هکتار در ارتفاع 1050 متر واقع گردیده و ژرفای گودترین نقطه آن 30 متر می باشد. این دریاچه در جنوب غربی چالوس و شمال شرقی منطقه کلاردشت در میان درهای عمیق قرار گرفته است.
دریاچه ولشتاز جمله دریاچههایی است که در نزدیکی منطقه کوهستانی تخت سلیمان علم کوهقرار دارد و به دلیل قرار گرفتن در یک گودال بزرگ محاط به تپههای کم ارتفاع کلمه، از دید پنهان است. دسترسی به دریاچه از طریق مرزنآباد و سمت غربی جاده چالوس امکان پذیر است.
آبشار زیبای اکاپلدر امتداد رود زیبای سردآبرود در غرب محله رودبارک. آبشار اکاپل در جنگل کوهستانی سردی چال کلاردشت واقع شده و چشم انداز و مناظری بدیع دارد. همجواری این آبشار با ییلاقات کلاردشت و زیبایی طبیعی آن که دریاچه ولشت را نیز در خود جای داده، تفرجگاه فوق العادهای زیبایی محسوب میشود.
جاده جنگلی گرک پس. مسیر این جاده از خیابان سردار جنگل (نصیری) شروع شده و پس از عبور از میان جنگل انبوه و زیبا به محوطه کاخ اجابیت وصل می شود. سکوت و طبیعت زیبایی که در اطراف این جاده حکم فرماست با آواز پرندگان می شکند.محیط مناسبی را برای پیاده روی و گردش بوجود آورده است
ملک جوب:احداث ملک جوب به ملک شاه سلجوقی نسبت می دهند، این جوی آب زیبا از رود سردآبرود منشعب و در مسیری جنگلی به منطقه بیرون بشم می رسد.
آب گرم تلو یا تل او (آب تلخ)در رودبارک و آب گرم واحددر روستای واحد قرار دارد.آبگرم تلو یا تل او: تلو به معنای «آب تلخ» است. آبگرم تلو در قسمت جنوبی رودبارک واقع شده است. آبگرم پیش ترک: آبگرم پیش ترک یا «پیش ترک لارو» در حد فاصل بین دو محله رودبارک و مجل قرار دارد. آبگرم دلیر: در روستای دلیر در دهستان کوهستان است. آبگرم لله جار: در حاشیه روستای لله جار در شمال شهر مرزن آباد قرار دارد. آبگرم داریو:در نزدیکی روستای برار در کوهستان واقع است. همه ی این آبگرم ها دارای انلاح معدنی می باشد و اهالی از قدیم با خواص آنها آشنایی داشته اند.
برای دیدن معبدی با طرح اژدها درهمین نزدیکی، در ایرانمان جستجو کنید
معبد داش کسنمعبدی با طرح اژدها که یکی از بی نظیرترین معابد سنگی ایران است؛ را می توانید در زنجان ببینید و با دیدن این معبد خود را در چینتصور کنید این اثر باستانی از دوره ایلخانیان برایمان به یادگار مانده است. بنایی صخره ای در زنجان، مشهور به معبد داش کسن در 10 کیلومتری جنوب شرقی سلطانیه، در نزدیکی روستای ویر، این مجموعه در محوطه ای به شکل مستطیلی ناقص، به طول 400 متر و عرض 50 تا 300 متر دیده می شود. درون این مجموعه، سه غار نسبتا عمیق در دل کوه کنده شده است که کنده کاری های زیبایی دارند. از نقش های این کنده کاری ها، می توان به دو تصویر اژدها که در مقابل یکدیگر به شکل قرینه حک شده اند و طول هر یک 3/5 متر است اشاره کرد. در طرفین این نقش ها، محراب های زیبای نقش داری با طرح های اسلیمی، گل و بوته و مقرنس های سنگی کنده کاری شده اند. مجموعه آثار کنده کاری این محل، یادگار هنرمندان چینی است که به فرمان اولجایتو از چین فراخوانده شده بودند.
Image may be NSFW. Clik here to view.
معبد صخره ای داش کسن که به معنای سنگ تراشیده یا بریده سنگ است در جنوب شرقی روستای ویر در سینه کش ارتفاعات محلی سلطانیه قرار دارد، در این معبد علاوه بر استفاده از فن آوری پیشرفته زمان که پیامد رشد و تکامل فن سنگ تراشی با ابزار فلزی است، انتخاب مناسبترین نقطه نسبت به نقاط همجوار نمودار توجه و آشنایی کامل سازندگان آن با دانش زمین شناسی و معدنشناسی است.
سنگ های سبز به کار گرفته شده در حصار ارگ سلطانیه، مطمئنا از محل تاریخی داش کسن (سنگ بر) بریده شده است. در نتیجه برش و انتقال سنگ، فضای لازم جهت کنده کاری و دخمه سازی در این محل فراهم شده و این مکان با اندکی تغییرات به آرامگاه تبدیل شده است. بنابراین، محوطه تاریخی داش کسن را می توان در ردیف آرامگاه های دوره ایلخانی نیز طبقه بندی کرد. معبد صخره ای داش کسن که به معنای سنگ تراشیده یا بریده سنگ است در جنوب شرقی روستای ویر در سینه کش ارتفاعات محلی سلطانیه قرار دارد، در این معبد علاوه بر استفاده از فن آوری پیشرفته زمان که پیامد رشد و تکامل فن سنگ تراشی با ابزار فلزی است، انتخاب مناسبترین نقطه نسبت به نقاط همجوار نمودار توجه و آشنایی کامل سازندگان آن با دانش زمین شناسی و معدنشناسی است.
هنرمندان خلاق معبد صخره ایدر خلق حجاری ها و کنده کاری های زیبا که در غرب و شرق این نیایشگاه گسترده شده علاوه بر مهارت در تکنیک سنگ تراشی از پاره ای اصول پیکرتراشی نیز الهام گرفته اند.
اولین چاپخانه در سال ۱۲۲۷ توسط شاهزاده عباس میرزا در تبریز تاسیس شد و ۱۲ سال بعد دومین چاپخانه در تهران تاسیس شد.
برای اولین بار کتب خارجی در تبریز ترجمه شد که از آن جمله عبارتند از: پطر کبیر، شارل دوازدهم، اسکندر کبیر
اولین رمان ایران به نام ((ستارگان فریب خورده- حکایت یوسف شاه سراج)) توسط میرزا فتحعلی آخوند زاده در تبریز به رشته تحریر در آمد.
اولین دایرهّ المعارف توسط محمد رضا زنوزی تبریزی نوشته شد.
اولین کتابخانه عمومی توسط میرزاحسن خان خازن لشگر در سال ۱۳۱۲ در تبریز تاسیس شد
اولین سینمای ایران پس از پنج سال از اختراع جهانی آن (توسط برادرن لومیر)، در تبریز با نام سولّی(آفتاب) تاسیس گردید
اولین نمایشنامه و تئاتر در تبریز به سال ۱۲۶۱ شکل گرفت.
اولین عکاسخانه توسط قاسم میرزا در تبریز راه اندازی شد.
اولین فوتبالیست شاغل در اروپا (بلژیک) به نام حسین صدقیانی از اهالی تبریز در سالهای ۱۳۰۹-۱۳۱۱ بهترین گل زن باشگاههای این کشور بود و در فینال جام باشگاههای بلژیک با به ثمر رساندن سه گل باعث قهرمانی تیم رویال شالروا اسپورتینگ کلوپ در مقابل تیم بروکسل گردید.
نخستین طبیب محصل فرنگ
نخستین کتابهای پزشکی
نخستین آبلهکوبی
نخستین دانشکده پرستاری مامائی
نخستین دندانهای مصنوعی
اولین عمل قلب باز
پیوند قلب برروی سگها
و نخستین عمل پیوند کلیه توسط دکتر جواد هیات در سال ۱۳۴۷در تبریز به انجام رسید
اولین هوانورد ایرانی به نام کلنل محمد تقی خان پسیان از اهالی تبریز بود.
اولین کارخانه اسلحه و مهمات در شهر تبریز بنا نهاده شد.
اولین کارخانه چینی سازی در شهر تبریز ساخته شد
اولین کارخانه تولید برق در این شهر و اولین خیابانی که در آن از چراغهای برقی استفاده شد خیابان چراغ گازی تبریز بود
اولین ضرابخانه ماشینی و انتشار اسکناس از فعالیت های این شهر اولینها بود.
اولین شهر ایران که صاحب تلفن شد تبریز بود.
اولین انجمن زنان در تبریز توسط صاحب سلطان خانم تشکیل گردید.
اولین بلدیه و نظمیه پلیس مردمی و شهرداری ایران متعلق به تبریز است
اولین مهمانخانه توسط میرزا اسحق خان معززالدوله در تبریز پذیرای مهمان گردید.
اولین مدرسه کر و لال ها توسط جبار باغچه بان و اولین مدرسه نابینایان توسط یک میسیون آلمانی و اولین مدارس حرفه ای و بازرگانی توسط محمدعلی تربیت و اولین کودکستان توسط ابوالقاسم فیوضات در تبریز بنا گذاشته شد.
اولین پایگاه لرزه نگاری در تبریز (شهر زلزله خیز) بنا گذاشته شد.
اولین روزنامه شهرستانهای ایران به نام «روزنامه ملتی» نیز در تبریز منتشر شد که خبری از آن در شمارههای سال ۱۲۷۵هجری قمری وقایع اتفاقیه دیده میشود.
در فاصله هفت کیلومتری نیشابور دهکده چوبی کم نظیر و بی همتا واقع شده است که یکی از دیدنی ها و تفرجگاه های نیشابور محسوب می شود.
“مسجد چوبی” برای اولین بار در سال 1325 با دیوارهای کاه گلی و سقف چوبی، با وسعت فعلی و در همین مکان بنا شد و در سال 1378 پس از مخروبه شدن مسجد اولیه، مسجد فعلی با شکل و شمایل جدید و با شیوه ای نوین در همان مکان احداث گشت.در کنار این مکان که توسط آقای مجتهدی بنا شده است با همراهی موزه و کتابخانه، رستوران، فروشگاه، نانوایی، الاچیق های منحصر بفرد چوبی و سوئیت هایی نیز که دیدن آن تداعی کننده پیوند و امتداد هنرمندان حال نیشابوری با نسل گذشته فرهیخته ایشان می باشد کامل شده است.
این مسجد اولین مسجد چوبی مقاوم در برابر زلزله (تا 8 ریشتر) در جهان و به وسعت دویست متر مربع و سقف آن به صورت شیروانی می باشد و دارای دو مناره هر کدام به ارتفاع 13متر از سطح زمین و وزن تقریبی 4تن می باشد و شکل ظاهری آن به صورت کشتی ای است که گویی بطور وارونه روی زمین قرار گرفته است. ضمنا مناره ها به گونه عنکبوتی به سقف اتصال دارند که وزن آن ها را به صورت مساوی، ابتدا روی سقف و سپس به دیواره ها منتقل می کند که در داخل مسجد هیچ ستونی وجود ندارد!
جالبترآنکه در محل اتصال مناره به سقف، دریچهای تعبیه شده که مانند یک کانال تهویه عمل میکند بطوریکه در تابستان هوای گرم و آلوده را از فضای مسجد خارج میکند و هوای پاکیزه از طریق بادگیر مخصوصی که در سقف بنا شده، داخل مسجد میگردد؛ و به این ترتیب یک تهویه طبیعی انجام میپذیرد. دیوارهها کمی حالت زاویهدار دارند که انتقال وزن را از مناره به زمین سادهتر میسازد.
در مجموع 40 تن چوب در بنای آن بکار برده شده و ساخت آن حدود دو سال به طول انجامیده است. سه درب ورود و خروج و 5 پنجره در ساختمان بنا وجود دارد. اسکلت آن از نوع سازه های مقاوم در برابر زلزله و با ماندگاری طولانی و به شیوه Twobyfour یا Double ساخته شده است و آبدارخانه این مسجد، دارای کابینت ها، دیوارها و حتی سینی های چوبی است، کف و بخشی از دیوار آن به دلیل رعایت مسائل بهداشتی با کاشی و سرامیک پوشیده شده است.
چوب های مختلفی از درختان بارده و بی بر هم در ساختمان و هم در تزئینات داخلی از قبیل کتیبه ها، محراب و… به کار رفته است نظیر انواع کاج ها، اشن، سپیدار، گیلاس، گلابی، زبان گنجشک، گردو و توت. نورپردازی آن هارمونی ویژه ای از رنگ های شاد است که به شب های آن محوطه، جلوه خاصی بخشیده است.»
قابل ذکر است که محلی که در آن مسجد ساخته شده، بسیار موریانهخیز است، لذا راهکارهای ویژهای در ساخت این مسجد و دیگر بناهای این مجموعه برای جلوگیری از اثرات مخرب چوب خواران به کار گرفته شده است. بطوریکه به عنوان نمونه، خانه سازنده مجموعه با عمر بیش از۲۰ سال، از آسیب چوب خواران به دور مانده است. برای ماندگاری دراز مدت دیوارههای خارجی در برابر نزولات آسمانی، چوبهای ویژه با فرآوری خاص استفاده شده است.
کابینت ها، دیوارهها و حتی سینیهای آبدارخانه این مسجد، چوبی است. مسجد دارای یک ایوان بیرونی که کف آن از خشت است میباشد. برروی دیوارههای داخلی و بیرونی مسجد به ترتیب تعداد ۷ و ۶ کتیبه زیبا از آیات قرانی به همراه قابهایش از چوب درختان گردو وتوت نصب است.
آرامگاه آریو برزنیا دخمه سنگی داوو دختر در منطقه ی حسین آباد و مراس خان رستم ممسنی و در دامنه ی کوه آنا استان فارس قرار گرفته است. در جنگ هخامنش با اسکندر مقدونی در زمان داریوش سوم زبده ترین سربازان ایران را قبیله مردها تشکیل میدادند و هنگامی که داریوش سوم شکست خورد مردم شهرستان رستم و ممسنی به رهبری آریوبرزن در، دربند پارس «پشتکوه رستم»به مقاومت دست زده و تا همگی کشته نشدند لشکر اسکندر نتوانست به درون پارس وارد شوند. در دوره ساسانیان رستم و ممسنی بازار مهم مناطق دیگر بودهاست.
آرامگاه آریو برزن را در اصطلاح محلی «دی دوور»یا «دی و دوور»به معنی مادر و دختر می نامند. این دخمه در ارتفاع تقریبی ۳۰۰ متری قرار دارد و شبیه به دخمه های هخامنشی است و تشکیل شده از سطح پهن و بلندی که قسمت پایین آن را به صورت صاف در آورده اند . تاریخدانان آن مربوط به ۶۵۰ سال پیش از میلاد میباشد. بر خلاف آرامگاههای هخامنشی در تخت جمشید و نقش رستم که همه از یک طبقه ساخته شدهاند آرامگاهآریو برزن از دو طبقه عالی ساخته و پرداخته شدهاست که بسیاری از محققان اروپایی دربارهٔ او نظریاتی ابراز نمودهاند. این دخمه داراى سکویى به طول ۸۰/۵ متر و عرض ۵ متر است که فاصله آن تا پایین دخمه ۱۰۰ متر است. مدخل دخمه در قسمت وسط قرار دارد و هر جانب آن داراى دو ستون به ارتفاع ۳ متر و قطر ۷۵ سانتىمتر است. اتاقک درون دخمه داراى طول ۵ متر و عرض ۴۵/۳ متر و ارتفاع ۲۶۰ سانتىمتر است. بالاى ستونها نیز حاشیه صاف و مسطحى وجود داشته و بر فراز آن شکل کنگره هاى دندانه دار هخامنشى را بر سنگ کوه تراشیده اند.
گرگانمرکز استان گلستان در فاصله 397 کیلومتری تهران واقع شده و آب و هوای معتدل دارد. شهر گرگانیا جرجاندر قرن چهارم هجری مخصوصاً در زمان "شمس المعالی قابوس بن وشمگیر" اهمیّت و شکوهخاصی داشت، ولی از قرن چهارم به بعد کم کم اهمیّت خود را از دست داد و در اثر حمله مغول تخریب گردید. گرگان (جرجان) در دوره قبل از اسلام نیز یکی از ایالتهای مهّم ایران محسوب میشد که در بیشتر ادوار از استقلال نسبی برخوردار بود. ولی در بعضی از دورهها جزء پارت و خراسان بزرگ بوده است. این شهر تا اواخر دوره قاجار به نام استرآبادمشهور بود. استر آباد در زمان صفویه "دارالمومنین" نام داشت. در زمان نادر به علّتهجوم ترکمنها، بارویی برگرد آن ساخته شده بود. بعد از دوره قاجار به تدریج جلوههای شهری جدید و مدرندر آن نفوذ کرد و در دهههای اخیر به سرعت رشد و گسترش یافت.
گرگانمرکز استان گلستان در فاصله 397 کیلومتری تهران واقع شده و آب و هوای معتدل دارد. شهر گرگانیا جرجاندر قرن چهارم هجری مخصوصاً در زمان "شمس المعالی قابوس بن وشمگیر" اهمیّت و شکوهخاصی داشت، ولی از قرن چهارم به بعد کم کم اهمیّت خود را از دست داد و در اثر حمله مغول تخریب گردید. گرگان (جرجان) در دوره قبل از اسلام نیز یکی از ایالتهای مهّم ایران محسوب میشد که در بیشتر ادوار از استقلال نسبی برخوردار بود. ولی در بعضی از دورهها جزء پارت و خراسان بزرگ بوده است. این شهر تا اواخر دوره قاجار به نام استرآبادمشهور بود. استر آباد در زمان صفویه "دارالمومنین" نام داشت. در زمان نادر به علّتهجوم ترکمنها، بارویی برگرد آن ساخته شده بود. بعد از دوره قاجار به تدریج جلوههای شهری جدید و مدرندر آن نفوذ کرد و در دهههای اخیر به سرعت رشد و گسترش یافت.
ناهارخوران منطقه ای جنگلی در حدود ۴کیلومتری جنوب شهر گرگان، یکی از نقاط گردشگری ایران و استان گلستان به شمار می رود که دارای شهرتی ملی است به طوری که برای بسیاری نام گرگان، ناهارخوران را در ذهن تداعی می کند.
درختان سر به فلک کشیده جنگل باستانی همراه با امکانات گردشگری ناهارخوران، تفرجگاهی زیبا با چشم اندازی دیدنی را در منطقه ایجاد کرده که نه تنها مردم استان بلکه گردشگران بی شماری در تمام ایام سال و بخصوص تعطیلات نوروز و تابستان به آن روی می آورند. به همین سبب کمتر گردشگر و مسافری است که به شهر گرگان سفر کرده و یکبار به ناهارخوران نرفته باشد.
ازروایت های قدیمی نیز چنین بر می آید که حجاج گرگانی که برای زیارت خانه کعبه به مکه عزیمت می کردند و یا برای زیارت بارگاه امام رضا به مشهد مشرف می شده اند در راه بازگشت کاروان از کوه های جنوب گرگان به منطقه زیارت می رسیده اند و در آنجا پس از چندین ماه دوری ، اطرافیان آنان به استقبال آنان می رفته اند و در منطقه فعلی ناهار خوران جهت صرف ناهار توقف می کرده اند که امروزه به ناهار خوران مشهور شده است.
این پارک در 150 کیلومتری شرق گرگان واقع شده است و مساحت آن 91895 هکتار است. پارک ملی گلستان نخستین پارکی است که در ایران عنوان پارک ملی را به خود اختصاص داده است. این پارک با داشتن اقلیم های متفاوت و مناطق زیستی متنوع جنگلی، استپی و چشم اندازها و مناظر متبوع طبیعی از جمله جاذبه های گردشگری استان گلستان محسوب می گردد. اهمیت آن از نظر محققین و دانش پژوهان به لحاظ دست نخوردگی جوامع زیستی، گیاهی و جانوری و اکوسیستم های طبیعی، به عنوان میراث طبیعی و تنوع ژنتیکی بسیار زیاد است.
این پارک در جنوب غربی شهر گرگان به فاصله 3 کیلومتری شهر واقع شده است. پارک جنگلی النگ دره در دامنه جنگل های انبوه شمالی از پوشش درختان منحصراً جنگلی برخوردار بوده و رودخانه ای از وسط آن می گذرد.
تپه قلعه خندان مربوط به دوره ساسانیان و دورانهای تاریخی پس از اسلام است و در گرگان، میدان مازندران، جبهه جنوبی خیابان عدالت واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۰ بهمن ۱۳۶۴ با شمارهٔ ثبت ۱۷۰۱ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.تپه قلعه خندان در جنوب غربی شهر گرگان قرار دارد و برای نخستین بار ژاک دمرگان در سال ۱۸۹۶ میلادی از این تپه بازدید و نقشه و تصاویری چند از تهیه نمود. در سال ۱۳۸۸ گروه باستان شناسی، میراث فرهنگی استان گلستان در آن گمانههای به منظور لایه نگاری و مشخص کردن سازههای معماری آن انجام داد. آثار بدست آمده شامل خشتهای ۸×۳۸×۳۸ سانتی متری متعلق به اواخر دوره ساسانی و آثاری از قرون اولیه اسلام تا دوره صفویه بود. این قلعه تا دوره صفویه در درون برج و باروی استرآباد قرار داشته و بعد از تخریب آن در دوره افشاریه، برج و باروی جدیدی در دوره قاجاره کشیده شد که قلعه خندان در بیرون از شهر قرار داشتهاست.
این پارک در 23 کیلومتری شرق گرگان در کنار جاده اصلی ترانزیت واقع شده و مساحت آن 650 هکتار است. بخش اعظم پارک جنگلی قرق در محیط جلگه ای قرار گرفته و دارای امکانات تفرجی است. این پارک محل نگهداری گوزن های بومی جنگل های شمال ایران است.
وجود خلیج گرگان با وسعت 68800 هکتار که به طول 5/6 کیلومتر از دریا منفک گردیده از مهمترین محورهای دارای قابلیت توریستی است. سواحل جنوبی و شرقی دریای خزر برخلاف سواحل شمالی آن هیچ گاه دوره یخبندان ندارد، لذا پیوسته شرایط جلب توریست داشته و آماده انجام همه گونه ورزش آب است. خلیج گرگان به همراه شبه جزیره میانکاله به عنوان پناهگاه حیات وحش به علت داشتن اهمیت زیستی زیاد یکی از ذخیره گاه های زیست کره در جهان به ثبت رسیده است. جزیره آشوراده نیز یکی از مکان های مهم جلب توریست در ساحل شرقی دریای خزر است. ضمناً این جزیره یکی از مهمترین مراکز خاویار در شمال کشور می باشد.
این آبشار در 5 کیلومتری جنوب شهر علی آباد (فاصله زمانی بیست دقیقه از گرگان) در محل تفرجگاه عمومی شهر واقع شده است. این تفرجگاه با داشتن امکاناتی برای جلب توریست، از مهم ترین منابع تفرجی استان گلستان محسوب می شود.
تپه ای مشرف، دارای چشم انداز وسیعی بر شهر گرگان و از معدود تفریحگاه های این شهر است که از قدیم به عنوان یک تفرجگاه مورد استفاده قرار می گرفته است.این تپه جنگلی که بخشی از تجهیزات صدا و سیما نیز بر آن قرار دارد، در مقطعی شاهد پاک تراشی جنگل بود که با درخت کاری مجدد، در سال های اخیر دوباره تفریحگاهی برای مردم و میزبانی برای برخی از گونه های جانوری بومی شده است.
جهت رسیدن به این ارتفاعات در مبدا خروجی غرب گرگان از میدان بسیج به سمت کارخانه شیر پاستوریزه رفته و پس از طی یک جادهی اسفالته پر پیچ و خم با سربالایی زیاد به مسافت حدود 3 کیلومتر به بالاترین نقطه ارتفاعات میرسیم. چشم انداز اطراف این مسیر شامل جنگل های مصنوعی از سرو و کاج، درختچههای طبیعی، پوشش مرتعی و جنگلهای انبوه است. در بلندترین نقطه آن وزش باد بطور مستمر وجود دارد که ناشی از اختلاف فشار بین دو دامنهی سایه و آفتابی و همچنین بین کوه و دره میباشد. هنگامیکه در بلندترین نقطه ایستادهایم، مناظر بدیعی از گستره شهر گرگان، معابر آن، روستاهای مجاور شهر و روستاهای دوردست، جادههای منتهی به شهر، جادههای بین روستاها، درهها با جنگلهای انبوه در جنوب شهر، مزارع کشاورزی، ابنیه مذهبی، فرودگاه، آببندان محمد آباد به وضوح نمایان است و حتی بخشی از خلیج گرگان قابل مشاهده میباشد
امامزاده نور مربوط به سدهٔ ۹ ه. ق. است و در شهرستان گرگان، بخش مرکزی، محله سرچشمه گرگان واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۰ خرداد ۱۳۲۱ با شمارهٔ ثبت ۳۴۶ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.امامزاده اسحاق معروف به امامزاده نور که نسبت آن به حضرت موسی کاظم منتهی می گردد و از ابنیه قرن نهم هجری (دوره سلجوقی) محسوب می شود بهترین ارزیابی تاریخی از این زیارتگاه توسط سوکک p.p.soucek در دوران پر اهمیت معماری ایرانی است .
درمسیر خروج از شهر گرگان از سمت جنوب پس از گذر از منطقه گردشگری و تفریحی ناهارخوران به جاده ای زیبا و جنگلی می رسیم که مسافران را با خود به یکی دیگر از زیبایی های گلستان می رساند.
به روستای ییلاقی «زیارت» که در میان دو دامنه کوهستانی و جنگلی قرار گرفته و در تابستان ها بدلیل هوای خنک و معتدل و در زمستان ها بدلیل برف با وجود قرار گرفتن در نزدیکی منطقه ای که هوای معتدل دارد همواره مد نظر گردشگران و مسافران است.
زیارت در ارتفاع یک هزار متری از سطح دریا در ۱۷کیلومتری جنوب شهر گرگان واقع شده است، این روستا ازشمال به «ناهارخوران» و ارتفاعات «بندسر» و «خمام شهر»، از شرق به ارتفاعات «خال دره»، از غرب به ارتفاعات «ادیم» و «مازوکش» و «کمرسر» و از جنوب به آبشار و ارتفاعات پوشیده از جنگل محدود می شود.از مجموع جاذبه های این روستا آبگرم آن با خواص درمانی و نیز وجود امامزاده جلوه خاصی به این منطقه و توانایی خاصی برای پذیرش مهمان از سراسر کشور داده است.گفتنی است وجود امامزاده عبدالله در این روستا باعث شده تا نام «زیارت» بر آن گذاشته شود. روستای تفریحی، توریستی زیارت از جمله روستاهای بسیار قدیمی شهرستان گرگان است که دارای قدمت تاریخی و جاذبه های گردشگری طبیعی فراوانی است.
روستای زیارت در دره رودخانه «خاصه رود»قرار دارد و در دامنه رود گسترش یافته است، اما رشد روستا به دلیل شیب تند زمین و وجود مراتع و جنگل ها در بالادست در این بخش ها متوقف شود.در این میان آبگرم زیارت با خواص درمانی که در حاشیه جنوبی روستای زیارت در مجاورت امامزاده عبدالله قرار دارد. دانشنامه گلستان در مورد نام قدیمی این آبگرم از آن به نام «گرماندو و گرماب»نام می برد.
خواص درمانی آب های گرم بیشتر از مواد معدنی آنها است، اگر آب چشمه ها در ازای هر یک لیتر بیش از یک گرم مواد معدنی داشته باشد به آن چشمه های آب معدنی می گویند. در این زمینه گفته می شود اکثر چشمه های آبگرم چشمه های آب معدنی هستند زیرا آب آن ها به دلیل دمای بالا قدرت انحلال زیاد داشته و در نتیجه مواد معدنی آن به بیش از یک گرم در لیتر می رسد.
همچنین به گفته اهالی زیارت آبگرم این روستا آرام بخش بوده و برای انواع بیماری های پوستیو درد مفاصل مفید است. چشمه آبگرم زیارت که در محدوده حفاظت شده جهان نما قرار دارد در بین حدود ۷۰چشمه این محدوده از پرآب ترین آن ها است. آبگرم روستای زیارت که تنها چشمه آبگرم در استان گلستان است دارای آب صاف و زلال و فاقد طعم و بوی تند و خاص بوده و گرمای ملایم و مطبوعی دارد.
این ابگرم دارای چهار مظهر و چهار خروجی است که به فاصله حدود ده تا بیست متر قرار گرفته است. به گفته وی اولین مظهر چشمه زیر تخته سنگی است که روی آن کتیبه کوچکی به ابعاد ۱۵در ۲۰سانتی متر بوده و به خط عربی تاریخ ۱۰۳۵را نشان می دهد، مظهر دوم به فاصله ۲۰متر در جنوب این مظهر قرار دارد و دو مظهر دیگر هر یک با فاصله ده تا ۱۵متر از زیر بدنه تراشه طبیعی جاری هستند.
گفتنی است روستای ییلاقی زیارتهمچنین بعنوان یکی از ده روستای دارای بافت باارزش تاریخی کشور معرفی شده است. این روستای باستانی به دلیل قرارگرفتن در بستر سرسبز و زیبای استان گلستان و روی شیب تپه به طور طبیعی از مناظر و چشم اندازهای زیبای جنگل ها و مراتع اطراف بهره مند است و وجود امامزاده، چشمه آبگرم و آبشار ازویژگی های خاص روستای زیارت گرگان به شمار می رود. روستای زیارت با وجود جاذبه های بسیار به توجه بیشتری نیاز دارد و حمایت از سرمایه گذاران برای ایجاد امکانات اقامتی و استفاده از این آبگرم در این زمینه تا حدودی تاثیرگذار خواهد بود.
آبشار رنگو گرگان و جنگل زیبای رنگو (رینگو) در پانزده کیلومتری جنوب غربی گرگان واقع است. این آبشار و چشمه زیبا از مسیر پارک جنگلی و روستای توشن در پنج کیلومتری جنوب گرگان قابل دسترسی است. از کوچه های روستای توشن، راه جنگل پیداست. هر کوچه ای به جاده ای خاکی و مزارعی ختم می شود که تا چندی پیش، بخشی از جنگل بوده اند .پس از پیمودن دو کیلومتر، از روستای توشن و عبور از مسیری خاکی در میان بوته های تمشک و درختان بلند، به کنار رودخانه ای می رسیم که از چشمه های زلال جنگل و ارتفاعات رنگو سرچشمه می گیرد. جنگلی که از روستای توشن ما را به مناطق دیگر می رساند، رنگو نام دارد.
کاخ شهر گرگان پس از مرمت به کاخ موزه گرگان تبدیل شد. این بنا که در دو طبقه به سبک اروپایی در سال 1317ه.ش به دستور رضاخان در کنار مجموعه ای از ساختمان های اداری ساخته شده است. کاخ شهر گرگان با قدمتی بیش از70 سال در سال ۱۳۴۳ه.ش. به عنوان بیست و چهارمین موزه کشور و نخستین موزه شمال کشور مطرح بوده که در سال 1336ه.ش. به ثبت آثار ملی رسیددر حال حاضر، در طبقه همکف این کاخ فقط تعدادی شی کشف شده از شهر تاریخی جرجان به نمایش گذاشته شده و در عین حال بخش مشاهیر شامل تندیس چند از اندیشمندان و نام آوران جرجان و استرآباد در این طبقه قرار دارد و به بخش مشاهیر مشهور است. در طبقه بالا با اشیای مربوط به دوره پهلوی دوم تجهیز شده است. این کاخ در پارک شهر گرگان واقع شده است.
این کاخ در شهر گرگان واقع شده و بنا به روایتى در سال ۷۹۵ هـ.ق به وسیله امیرتیمور در ساحل رودخانه ساخته شده است. برخى از سیاحان و جغرافىدانان از این کاخ نام بردهاند که از آن جمله مىتوان به حافظ ابرو اشاره کرد. طبق گفتهٔ وى این کاخ بعد از اینکه امیر تیمور سراسر مازندران را مورد تاخت و تاز قرار داد.
تنوع قومی و طبیعی موجود در خراسان شمالی از آشخانه، بجنورد، اسفراین، شیروان تا فاروج زمینه این سفر را مهیا میکنند. آثار تاریخی از دوران مهاجرت آریاییها تا قاجار نیز چاشنی سفر خواهند.
تنوع قومی و طبیعی موجود در خراسان شمالی از آشخانه، بجنورد، اسفراین، شیروان تا فاروج زمینه این سفر را مهیا میکنند. آثار تاریخی از دوران مهاجرت آریاییها تا قاجار نیز چاشنی سفر خواهند.
خراسان شمالی با توجه به تنوع قومی و گوناگونی طبیعت، با متغیر بودن هوا همخوانی دارد و یک سفر پاییزی را نوید میدهد. مروری بر نام محصولات باغی و کشاورزی معروف این استان مانند انگور، گردو، گیلاس، زردآلو، بادام و سیب،خود مۆید این نکته خواهد بود.
از آنجا که اساس این سفر بر تنوع قرار گرفت، از شهرستان مانهو سملقانسفر را آغاز میکنیم که اقوام ترک، ترکمن، بلوچ، فارس و خاوری در آن ساکن هستند. بیشتر جمعیت را کُرمانجها تشکیل میدهند. از لحاظ مذهبی نیز ترکیب اکثریت شیعه و اقلیت سنی حنفی را میتوان دید. منطقه از قدمت بالایی برخوردار است و تپههای باستانی همچون بیار، قلعهخان یا تیش تپه که هر یک در روستایی واقع شدهاند نشان از این قدمت دارد.
«معبد اسپاخو»یکی از آثار برجسته دوره ساسانی در خراسان شمالی است که در محل به کلیسا مشهور است. این بنا با لاشه سنگ و ملات ساروج ساخته شده است. این بنا در روستایی به همین نام واقع شده که با آشخانه حدود 60 کیلومتر فاصله دارد.
«آرامگاه امامزاده قاسم»یکی از یادمانهای مذهبیتاریخی دوره قاجار در شهرستان مانه و سملقان است. ایوان ورودی در ضلع شرقی قرار دارد و سقف آن با قوس گهوارهای بزرگی پوشش داده شده که در طرفین آن دو گلدسته با ارتفاع 8 متر ساخته شده است.
«آرامگاه امامزاده دلاور»یا محمد دیباج از بقاع متبرکه شهرستان مانه و سملقان است که به دلیل نوسازیهای مکرر تاریخ ساخت آن دقیقاً معلوم نیست. روایت شده که امامزاده دلاور یکی از نوادگان امام رضا (ع) بوده است.
روستای «درکش»در فاصله 30 کیلومتری جنوب غربی شهر آشخانه واقع شده و از جاده اصلی 2 کیلومتر فاصله دارد. درکش آب و هوای معتدل، طبیعتی جنگلی و کوهستانی و نیز چشمهسارهای بسیار دارد. تنها جنگل بلوط شرق کشور در اطراف این روستا قرار دارد. بهعلاوه در کوهسارها و درههای مجاور باغهای میوه، انواع گیاهان دارویی و گونههای مختلف جانوری وجود دارد. این روستا جزو روستاهای هدف گردشگری خراسان شمالی محسوب میشود.
«آبشار بیار»با ارتفاعی حدود 15 متر به فاصله یک کیلومتری جنوب شهر آشخانه، در نزدیکی روستای بیار واقع شده و از ارتفاعات جنوب روستا سرچشمه میگیرد.
منطقه حفاظتشده «قرخود»با مساحتی حدود 4هزار هکتار، در منتهیالیه شرقی جنگلهای خزری و در غرب شهرستان «مانه و سملقان» قرار دارد و دارای اقلیم مدیترانهای تا نیمه مرطوب معتدل است. نکته جالب تفاوت پوشش گیاهی در دامنههای جنوبی و شمالی رشته کوههای قرخود است. یکی از ویژگیهای خاص این منطقه داشتن جامعه کهنسال ارس است. منطقه شکار ممنوع «بهکده رضوی»با مساحت 23هزار هکتار در 130 کیلومتری غرب مانه و سملقان، در واقع مراتع ییلاقی و قشلاقی تحت پوشش سازمان کشت و صنعت بهکده رضوی است که با توجه به دارا بودن جمعیت قابل توجهی از قوچ و میش اوریال و آهو توسط محیطبانان منطقه حفاظتشده قرخود محافظت میشود. پس از عبور از راههای فرعی برای دیدن مناطق طبیعی اطراف آشخانه، نوبت به پناهگاه حیات وحش «میاندشت»، یکی از قدیمیترین مناطق چهارگانه میرسد. این پناهگاه حیات وحش با مساحتی بیش از 8 هزار هکتار در حدود 10 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان جاجرم قرار دارد. تاکنون 120 گونه گیاهی در این منطقه شناخته شده است. از آثار تاریخی میتوان به بقعه دانیال نبی در روستای پیغمبر در فاصله 80 کیلومتر جاجرم و بقعه معصومزاده زینالعابدین نام برد. یکی دیگر از بقاع متبرکه، بقعه علی بن مهزیار از فقهها، محدثان و دانشمندان معروف شیعه و از نزدیکان امامان (ع) است که در قرن سوم هجری میزیسته و در برخی از مناطق ایران به عنوان نماینده امامان (ع) انجام وظیفه میکرده است. لازم به ذکر است بقعه علی بن مهزیار در شهر اهواز و آرامگاه دانیال نبی (ع) در شهر شوش قرار دارد.
از جاجرم به طرف اسفراین حرکت میکنیم که از شهرهای قدیمی محسوب میشود. غار تاریخی «عبادتگاه»در روستای گوریان که نقل است محل عبادت ذاکر معروف «شیخ احمد» بوده، یکی از آثار تاریخی است. آرامگاه شیخ على اسفراینى از عرفای بزرگ اقطاب سلسلهء ذهبیه است که در باغ شخصى وی در محلهء قلعهء نوى خواجهها قرار دارد. در حال حاضر، ستون گِلى روى مقبره فرو ریخته است. این عارف معروف، داماد و شاگرد شیخ رشیدالدین محمد بیدوازى بوده است. لازم به یادآوری است در شهرستان اسفراین بیش از 25 مزار و بقعه وجود دارد که مورد احترام اهالی است. رفتن به این بقاع هم از نظر تاریخی و معماری و هم از نظر مردمشناسی اهمیت بسیار دارد. بنای عظیم امامزاده احمدرضا (احمدبن موسی) در حدود 40 کیلومتری غرب اسفراین و 8 کیلومتری جنوب غرب روستای کوران قرار گرفته است. این بنا با هیبتی سترگ، به دور از آبادیها و در میان دشت نسبتاً گرمی قرار دارد. در داخل تالارهای عرضی و همچنین در اطراف بنا، قبور متعددی از اشخاص و اعیان با نفوذ محلی موجود است که به عصر صفوی مربوط میشوند. بنای امامزاده عبدالله کوراندر 30 کیلومتری مغرب اسفراین و 5 کیلومتری جنوب غرب آبادی کوران قرار گرفته است. نمای بیرون بنا دارای یک ردیف قرنیز جالبی است که به صورت آجرچینی لبههای بام را تزیین کرده است . گنبد آجری بنا استحکام اولیه را هنوز هم حفظ کرده است. محفظهای در بالای گنبد ایجاد شده که به صورت یک بادگیر هوای خنک را از طریق روزنه وسط گنبد به داخل بنا هدایت میکند. مقابری از اعیان محل درون بقعه وجود دارد که یکی از سنگ قبرهای قدیمی به نام محب علی بن درویش محمد به سال 1031 هجری است.
بنای شاهزاده زید در حاشیه شمالی روستای توی در مغرب اسفراین واقع شده است. شاهزاده زید بنایی است هشت ضلعی که در چهار ضلع اصلی آن چهار ایوان کوچک دارد. در داخل این امامزاده قبوری از دوره صفویه وجود دارد که یکی از قدیمیترین سنگ قبرها به تاریخ 1072 هجری و مربوط به میر محمد صادق ولد میر عبدالله است. امامزادهها و معصومزادههای دوره صفوی در منطقه اسفراین، در دوره قاجاریه بسیار مورد توجه بوده و کوششهای وسیعی برای بازسازی و احیای آنها صورت گرفته و صندوقهای چوبی همشکل و تقریباً استانداردی برای این امامزادهها تهیه کردهاند. صندوق چوبی مقبره شاهزاده زید یکی از همین صندوقهاست که تاریخ 1329هجری دارد. امامزاده شاهزاده جعفر، بنا به اعتقاد اهالی روستای کوشکی، فرزند امام رضا(ع) است و زیارتگاه مردم اسفراین و روستاهای اطراف است. بنای امامزاده در دورههای مختلف تعمیر شده است و بنای فعلی حدود 200 سال قدمت دارد. آرامگاه شیخ آذریدر جنوب شهر اسفراین و حدود یک کیلومتری شمال شرقی خرابههای شهر بلقیس و در میان اراضی کشاورزی واقع شده است. چند حلقه چاه و چند درخت توت در اطراف بنا دیده میشود. قبر حدود 80 سانتیمتر از زمین بلندتر است و موزائیک شده و فاقد سنگ قبر است. با وجود آثار متعدد و عرفا و مشاهیری که زندگی هر کدام قابل بررسی است از اسفراین خارج شده و از آنجا که فاصله تا فاروج نسبتاً طولانی است، به بجنورد میرویم. یکی از آثار تاریخی بجنورد، نارینقلعهاست. شاید مشهورترین نارینقلعه در میبد باشد اما شهرهایی چون ورامین، اردبیل، جاجرم، سیروان و بجنورد نیز نارین قلعههای خود را دارند. در خارج از مرزهای سیاسی کنونی ایران نیز چند نارینقلعه در کشورهای روسیه، عراق، افغانستان، گرجستان وجود داشته یا دارد. نارینقلعه یکی از مراکز حکومتی بوده و بالاتر از جاهای دیگر شهر بوده است. در بجنورد نیز بر تپه کهنه کند واقع شده است. از دیگر دیدنیها، سازهی سنگی آرامگاه باباتوکلواقع در روستای «بابالنگر»است که سنگهای بهکار رفته در آن بدون تراش هستند. لیکن فاصله ملاتخور سنگها بندکشی شده داخل فضا دارای اندود گچ است و تزیینات گچکاری هم به صورت استامپی در آن دیده میشود. بنا دارای سردابه و ضریحی چوبی در مرکز آن است. ورودی اولیه بنا دارای دری منبتکاری شده با نقوش هندسی و اسلیمی بوده است. قسمتی از این در، در غرفه خراطی موزه مردمشناسی سبزوار نگهداری میشود. این بنا در روستای بابالنگر در فاصله 85 کیلومتری شمال شرقی شهر سبزوار قرار دارد. به دلیل آن که دیدنیهای بجنورد و شیروان پیش از این توضیح داده شد، مسیر خود را به طرف «فاروج»ادامه میدهیم که دیدنیهای بسیاری دارد و وقت تنگ است.
فاروجدر ایران به نام شهر آجیل معروف است و کمتر مسافری یافت میشود که در این شهر توقف نکند و از این جاذبه یعنی تهیه و فروش آجیل که شبانهروزی فعالیت دارند، استفاده نکند. یکی دیگر از ویژگیهای شهرستان فاروج حدود 4هزار تاکستان اطراف آن است که ناگفته پیداست یکی از مرغوبترین کشمشهای کشور در این شهرستان تولید میشود. علاوه بر شهر، روستاهای «استاد»و «خسرویه»از روستاهای هدف گردشگری، دارای طبیعت زیبا و آثار تاریخی هستند. روستای استاد در کتاب احسنالتقاسیم مرکز حکومت پارتها ذکر شده و اهمیتاش در حدی بوده که در دوران تیموری همزمان با مسجد گوهرشاد در این روستا مسجدی ساخته شده است. این روستای سرسبز در 22 کیلومتری جنوب فاروج واقع شده است. نژاد اهالی به آریایی نسبت داده شده و زبان آن ها فارسی است و وجود آثاری چون حمام، مسجد تاریخی، برج سنگی دیدهبانی و سنگ آسیاب نشان از قدمت این روستا دارد. روستای خسرویهنیز که زادگاه آیتالله محمدحسن نجفی بوده تاریخی است. در آن سنگ قبرهایی با تاریخ 747 هجری قمری وجود دارد که با خطی زیبا نوشته و بر روی آن نقوش اسلیمی نگاشته شده است. طبیعت زیبای این روستا هر بینندهای را به خود جذب میکند، روستای خسرویه بهوسیله رودخانه به دو قسمت تقسیم شده و درختان گیلاس، آلبالو، گردو، هلو، سیب و گلابی بر زیباییهای این روستا افزوده است. از دیگر روستاهای زیبای شهرستان، روستای «تبریان»است که در آن غار یخچالیوجود دارد. «خبوشان»در شمال غربی فاروج نیز با وجود تپههای باستانی و آرامگاههایی از دوره تیموری از جمله مناطق تاریخی منطقه است. علیرغم محرومیت زیاد دهستان سنگر، نمیتوان از طبیعت بکر و زیبای روستاهای این دهستان مثل روستای خرق بهراحتی گذشت. وجود باغها و رودخانه آب گرم، روستای «گرماب»را به یکی دیگر از مناطق دیدنی منطقه تبدیل کرده است. دره زیبای «مایوان»، خانههای پلکانی روستای کردنشین «چوکانلو» و روستای خیرآباداز روستاهایی هستند که شرایط جذب گردشگر را دارند.
دریاچه جنگلی چورت یا میانشه که در پاییز مناظرش با دل و روح انسان بازی می کند
دریاچه چورتدر شمال شرقی مازندران قرار دارد و وسعتی حدود دو و نیم هکتار دارد. این دریاچه به علت زمین لرزه ای در حدود 70 سال پیش و بسته شدن مسیر چشمه ای که در کنار دریاچه قرار دارد ایجاد شده است. درختان پاییزی در کنار آب آرام این دریاچه و درختانی که پس از زلزله در آن مستغرق باقی مانده اند مناظر محسور کننده ای را ایجاد کرده اند. در سفر به این دریاچه بازدید از چشمه های رسوبی زیبای باداب سورت را فراموش نکنید و مطمئن شوید که دوربین تان را قبل از سفر جا نگذارید.
برای رفتن به این محیط زیبا و عاشقانه با شماره تماس 02188984385 , 6 تماس حاصل فرمائید
دریاچه میانشه یا دریاچه چورتدر فاصله ۳۵۰ کیلومتری از تهران و در جنگلهای بکر چورت در بخش چهاردانگه شهرستان ساری واقع در ۸۰ کیلومتری جنوب ساریواقع است. این دریاچه دراستان مازندران فاصله 10 کیلومتری روستای جورت مابین ساری تا کیاسر وسعت این دریاچه حدود ۲٫۵ هکتار است.
Image may be NSFW. Clik here to view.
این دریاچه به دلیل نزدیکی به روستای چورت، دریاچه چورت هم نامیده میشود. این دریاچه یکی از زیباترین جاذبه های دیدنی استان مازندران است.
این دریاچه در حدود 90سال پیش بر اثر زمینلرزه و رانش زمین و در اثر بسته شدن مسیر آب چشمهای که در کنار این دریاچه قرار دارد، به وجود آمدهاست. هنگام کاهش آب، پدیدار شدن باقیمانده درختهایی که در محل پیدایش دریاچه بودهاند منظره ویژهای را ایجاد میکند.
این دریاچه در شکاف درهای با شیب زیاد قرار گرفته و دور تا دور دریاچه را پوششهای جنگلی بکر و درختان قدیمی در بر گرفتهاست. شکل هندسی دریاچه به شکل بیضی کشیده بوده و ژرفای آن با توجه به میزان بارشهای فصلی متغیر است. ماهیهای موجود در دریاچه توسط افراد محلی به دریاچه انداخته شدهاست.این دریاچه در نزدیکی منطقه طبیعی حوضچهسار پلهای باداب سورتقرار دارد.
هتل سالاردرهImage may be NSFW. Clik here to view.Image may be NSFW. Clik here to view.Image may be NSFW. Clik here to view.Image may be NSFW. Clik here to view.Image may be NSFW. Clik here to view.
شروع قیمت از: 1,293,600ریال
اتاقهای هتل در ایام پیک200تا300هزارریال افزایش خواهدداشت مجموعه هتل چهار ستاره سالاردره در 12 کیلومتری جنوب ساری و در جاده ساری به سمنان در نزدیکی رودخانه سالاردره قرار دارد. این هتل که در جنگل های زیبای شمال واقع شده، در فضایی به مساحت 5600 متر مربع به اضافه 2 هکتار فضای سبز بسیار زیبا احداث شده است.این مکان با مجموعه چشم انداز طبیعی بسیار زیبا، جالب و امکانات مجهز می تواند مکان بسیار مناسب و آرامی جهت گذراندن اوقات خوش برای شما باشد
شهرستان کردکوی یکی ازشهرستان های استان گلستان در شمال ایران است. این شهرستان درغرب استان گلستان و در قسمت جنوب شرقی خلیج گرگان قرارگرفته وازطرف شمال به شهرستان بندرترکمن و از جنوب به نواحی جنگلی بخشی از رشته کوه های البرز شرقی و استان سمنان و از غرب به شهرستان بندرگز و از شرق به شهرستان گرگان محدود شده است.
شهرستان کردکوی در54 درجه و 6 دقیقه طول شرقی و 36 درجه و47 دقیقه عرض شمالی از نصف النهارگرینویچ قرارگرفته است. مساحت این شهرستان 5/815 کیلومترمربع و ارتفاع آن ازسطح دریاهای آزاد نیز50 متر می باشد.
جهانگردی امروزه یکی ازبهترین ابزارهای تبادل و تعامل فرهنگی است و سیاحت و گشت وگذار درسرزمین های مختلف از روش های موفق گذراندن اوقات فراغت می باشد.
شهرستان کردکوی در هر فصلی از سال چهره ای جدید می آراید و به برکت طبیعت جذاب خود چهره ای دیدنی به خود می گیرد. تابستان خنک و آرام با سایه های درختان بلند به تمدد اعصاب و آرامش درونی یاری می رساند و هر بیننده ای را محو تماشای زیبایی های این ناحیه می کند. جنگل با مناظر و چشم اندازهای بسیار زیبای دره ها و کوه های جنگلی، رودخانه ها، چشمه سارها، فضاهای روستایی ویژه و منحصر به فرد، روستای ییلاقی درازنو وجهان نما، امام زاده ها، قابلیت مهم توریستی شهرستان کردکوی را به نمایش گذاشته و مورد بهره برداری قرار می گیرد. جنگل شهرستان کردکوی در هر فصلی از سال چهره می آراید و رنگی دگر می یابد. بهار سرسبز و با طراوت است و عطر گل های وحشی آن سراسر مناطق جنگلی را فرا می گیرد. هم جواری این مجموعه جنگلی با دشت و جلگه، ویژگی های جهانگردی کم نظیری به آن بخشیده که در صورت دسترسی و ایجاد امکانات صحرایی، پاسخ گوی بخش عظیمی از نیازهای تفریحی و گذراندن اوقات فراغت استان های همسایه و مسافران درحال گذر است.
فاصله کم شهرستان کردکوی از طریق راه آهن سراسری (راه آهن شمال) از شهر گرگان تا بندر ترکمن و از آنجا به ساری و سوادکوه و گرمسار و تهران متصل شده است. همه ساله به دلیل موقعیت خوب شهرستان در مسیر مسافرین عازم به مشهد از سمت استان مازندران پذیرای هزاران گردشگر ایرانی است.
این شهرستان با دارا بودن جاذبه های طبیعی و تاریخی متنوع و قابل توجه یکی از قطب های مهم گردشگری استان گلستان و کشور به شمار می آید، اقلیم های مختلف و تنوع آب و هوایی در هر فصل از ویژگی های بارز این شهرستان است، ولی با وجود این توانمندی ها، سهم شهرستان کردکوی از منابع درآمد گردشگری و جذب گردشگر بسیار ناچیز است.
مهمترین قابلیت ها و مزیت های توسعه گردشگری در شهرستان کردکوی عبارتند از:
شهرستان کردکوی از معدود شهرستان های کشور است که دارای چهار اقلیم متفاوت جلگه ای، کوهپایه ای، معتدل کوهستانی و سرد کوهستانی است.
آب وهوای شهرستان کردکوی:
عوامل هواشناسی نقش تعیین کننده ای درحیات اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جوامع بشری ایفا می کنند. این نقش در افکار و عقاید انسانی، طرزپوشش، طراحی بناها و تمرکز جغرافیایی جوامع تجلی پیدا میکند. بدین سبب شناخت دقیق پدیده های جوی وقانون مندی های حاکم برآن دریک منطقه ضروری است.
جلگه گلستان دارای آب وهوای گرم و مرطوب است که معروف به آب و هوای معتدل خزری می باشد. گذشته از عوامل فوق عوامل دیگری مانند پستی فوق العاده سواحل دریا، که تقریبا بیش ازنیمی از مناطق ساحلی دریای خزر پائین ازسطح دریا است و جهت بادها، محصوربودن جلگه بین کوه و دریا، پوشش گیاهی، عرض جغرافیائی و پیش آمدن توده های هوای شمالی وغربی را نیز نمی توان نادیده گرفت، زیرا تمامی این عوامل دست بدست هم داده است تا چنین شرایط آب وهوای (آب وهوای معتدل خزری) در کنار دریای خزر بوجود آورده است.
شهرستان کردکوی نیزچون درقسمت جنوب شرقی دریای مازندران واقع شده است، بالطبع از چنین شرایط آب وهوای برخورداراست و بطورکلی دارای زمستان های معتدل وتابستان های گرم وکم باران می باشد. یخبندان درمنطقه کردکوی درفصل پاییز و زمستان درنواحی کوهستانی اتفاق می افتد. و به ندرت درفصل زمستان نواحی جلگه ای یخبندان صورت می گیرد. بعلاوه وجود جنگل های انبوه درقسمت جنوبی این بخش که عامل مهمی در اعتدال هوای منطقه بشمارمی رود، درتعدیل هوای بخش چه درفصل زمستان وچه درفصل تابستان کمک می کند. در زمستان بواسطه وزش بادهای شمالی که ازمرکز پرفشارسیبری حرکت کرده ازسمت شمال شرقی به منطقه کردکوی رسیده، موجب تراکم ابرها و مقداربرف و باران شده وهوا در فصل زمستان درنواحی کوهستانی آن سرد و تابستان معتدل و فرح بخش است.
این پارک در4 کیلومتری جنوب شهر کردکوی درمنطقه جنگلی پلنگ پا ودرمسیر جاده کردکوی به درازنو واقع شده و مساحت آن 54 هکتار از ویژگی های این پارک وجود رودخانه دایمی به نام پلنگ پا که از کنار پارک می گذرد، می باشد. دبی رودخانه در بهمن ماه 100 لیتر در ثانیه اندازه گیری شده است. منابع تامین آب پارک از رودخانه پلنگ پا است که وارد مخزن آب و از آن جا به شبکه آب رسانی می شود، از دیگر ویژگی های پارک نزدیک بودن به جاده تهران ــ گرگان و شهرکردکوی و بندر ترکمن می باشد که استفاده کنند گان پارک نیزساکن این شهرها و روستاهای اطراف آن و زایرین حضرت امام رضا (ع) و علاقمندان به طبیعت هستند.
در 5 کیلومتری جنوب شهر کردکوی و در دامنه کوه که پوشیده از درختان متنوع جنگلی است به منطقه ای می رسیم که به (دِ او) یا دو آب معروف است "دِ" به معنی عدد 2 و "او" به معنای آب است. چرا که دراین منطقه 2 رودخانه جریان دارد که از ارتفاع البزر سرچشمه گرفته و پس از طی مسافتی در دل جنگل درنقطه ای به نام "دِ او" به یکدیگر می پیوندند و آبشار دو آب را بوجود می آورند. ارتفاع این آبشار حدود 14 متراست. آنچه که موجب مزید این آبشار شده است راه دسترسی به آن است. چرا که تمام افراد با هر گروه سنی می توانند به آبشار دسترسی داشته باشند. جاده دسترسی به آن آسفالته و با 2کیلومتر راه خاکی همراه است.
فضای اطراف آبشار بسیار زیبا و ترنمی که از ریزش آرام آب از بلندی کوه و زمزمه حرکت آب رودخانه بوجود می آید آرامش بخش روح واعصاب ببننده است و یک مکان مناسب برای گذران اوقات فراغت خانواده ها می باشد.
این آبشارصخره ای پرجاذبه که درمیان جنگل پهن برگ خزری واقع شده است، آب آن از ارتفاع 70 متری با درخشندگی خاصی به صورت پودر درهوای اطراف آبشار معلق می گردد و گاهی اوقات رنگین کمان زیبایی درمحیط پیرامون آبشار مشاهده می شود. درفصل زمستان تمام آبشار بصورت یخ درمی آید. درتاریخ 7/2/1382 گروه کوهنوری شهرستان کردکوی دردل جنگل پهن برگ خزری آبشار زیبای را مشاهده کردند، چون گروه از7 نفرکوهنورد تشکل شده بود و عدد 7، عدد مقدسی درنزد مامسلمانان است آن را آبشار7طبقه نام نهادند. همچنین استانداروقت دربازدیدی که ازمنطقه آبشارداشتن،به علت جاذبه وزیبای آبشاروایجاد شوروشوق درهمراهان نام شادان به آن اضافه کردند. فاصله این آبشاراز شهر کردکوی 17کیلومتر می باشد، ودرمسیربنام "مشتی مسیر" بالاتراز آبشار دوآب دردل جنگل زیبای کردکوی واقع شده است. ارتفاع آن 70متراست. این آبشار درفصل سرد سا ل (زمستان) یخ می بندد وچهره زیبای به خود می گیرد. وجود چنین آبشاری می تواند درفصل های مختلف سال مکان بسیار مناسبی برای گذران اوقات فراغت خانواده ها، گردشگران وکوهنوردان باشد. وجود آبشارهای پرآب و با طراوت هفت طبقه (شادان)، دو آب و آبشار سرکلاته خرابشهر شهرستان کردکوی را به شهرستان آبشارها معروف کرده است.
این آبشار در جنگل زیبای روستای سرکلاته از شهرستان کردکوی قرار دارد صخره ای زیبا و باطراوت که آب را ازارتفاع بالا پودر می کند و طراوت وشادی را برچهره هربیننده نمایان می سازد. این آبشارحدود ۸۱ متر ارتفاع دارد که از بلندترین آبشارهای این منطقه بحساب می آید.
چشمه ازآغاز پیدایش زندگی یکجانشینی تعین کننده نوع سکونت بوده اند، زیرا قدیمی ترین آثار سکونت درمنطقه کوهپایه و درمجاورت چشمه های طبیعی مشاهده شده است. چشمه ها بطورطبیعی وبدون دخالت دست انسان درسطح زمین ظاهر می شوند وآب زیرزمینی را زه کشی می کنند. (1)
اغلب چشمه های موجود دراین منطقه از دامنه های شمالی کوه های البرز جاری بوده و در همان محل به مصرف آب آشامیدنی و آبیاری مزارع می رسند. تهیه آمار از کلیه چشمه های موجود در مناطق کوهستانی با دشواری همراه است چه بسا که شرایط ژئومورفولوژی این مناطق امکان دسترسی به محل ظهور آب راغیرممکن می سازد. برطبق آماری کشاورزی درسال 1389 تعداد چشمه موجود درشهرستان کردکوی 38 دهنه چشمه دائمی و فصلی است که 24 دهنه دائمی و14 دهنه فصلی است.
بطورکلی چشمه های فراوانی درنقاط مختلف این شهرستان وجود دارد که مهمترین آنها به ترتیب اهمیت عبارتند از :
1- چشمه های که درمنطقه ییلاقی درازنو واقع هستند : (2)
چشمه زرشک چال zereszcal ، مرس چشمه mers ، چشمه فِک بـند fekebend ، ولارچشمه velar ، گرمنه چشمه garmene ، جیکا چشمه gikka ، چشمه بالا کا ل نو bala kal no ، چشمه رزوی Rezo ، تورچشمه tour ، چشمه هلی چا ل hali cal،
این جنگل ها درجغرافیای گیاهی با عنوان جنگل های هیرکانی (Hyrcanian ) درمنطقه رویشی اروپا ــ سیبری جای دارد. مساحت کل حوزه جنگلداری شرستان کردکوی 29762هکتار برآورد شده است. محدوده جغرافیایی آن از سرکلاته خرابشهر درغرب تا روستای نامـن در شرق که شامل کنداب، رادکان، چمن ساور، حاجی آباد وجهان نما است محدود میشود. ( جنگلداری شهرستان کردکوی،1389)
این روستا در35کیلومتری جنوب شرقی شهرستان کردکوی و در ارتفاعات البرز و در غرب دکالی واقع می باشد (2700متر بالاتر از سطح دریای آزاد). مهم ترین و اصلی ترین محل آسایش فراغت مردم منطقه درفصول سال است. هوای درازنو به سبب مرتفع بودن بیشتر مه خنک و مطبوع و شب های آن بسیار سرد است . برای رسیدن به درازنو بعد از عبور از پارک جنگلی امام رضا (ع) و گذشتن از جاده هزار پیچ به ارتفاعات سر به فلک کشیده ای رسید که به آن درازنو می گویند.
روستای ییلاقی درازنو،عکس از یعقوب محمودی
جاذبههای دیدنیمنطقه ییلاقی درازنو:
از جاذبه های دیدنی درازنو می توان به هزار منزل که مدفن 2 تن از امام زاده گان و محل زیارت است اشاره کرد. وجود دو غار طبیعی به نام های گنج خانه و انبار حسن خان از جاذبه های منحصر به فردی است که به زیبایی های درازنو افزوده است گشت و گذار در دل جنگل های شمال و گردش بر فراز قله دکالی و تفریح و شکار در قسمت جنوبی دکالی از دیگر جاذبه های گردش گری و طبیعت گردی در درازنو است چشمه رزو در شرق روستای درازنو از دیگر جاذبه های دیدنی است که هر ساله به خاطر آب سرد و گوارا هزاران نفر از آن دیدن می کنند. که به گفته محلی ها آب رزو برای درمان دردهای کلیه و مفاصل و پوست خاصیت درمانی دارد. در چند سال اخیر یکی از جاذبه های دیگری که عده ی زیادی را به درازنو علاقع مند کرده است پرواز چتر باز ها از دیده بان تکه است به طوری که هر ساله در ایامی که هوا مساعد است چتر بازانی از سایر نقاط کشور برای پرواز به این نقطه آمده و از ارتفاع 2700متری به سمت خلیج گرگان و شهر کردکوی به پرواز در می آیند که به گفته خودشان تا به حال در هیچ نقطه ای چنین مکانی را که همزمان سه نوع منطقه ی آب و هوایی را پشت سر بگذارند ندیده اند و پرواز بر فراز جنگل های شمال را از زیباترین پرواز های خود نام می برند .
سایت پروازی درازنو کرد کوی
روستای تاریخی رادکان
موقعیت و تاریخچه
روستای رادکان از توابع بخش مرکزی شهرستان کردکوی با مختصات جغرافیایی 54 درجه و 3 دقیقه طول شرقی و 36 درجه و 36 دقیقه عرض شمالی، در 35 کیلومتری جنوب غربی شهر کردکوی و 50 کیلومتری گرگان قرار دارد. این روستا از شمال به ارتفاعات درازنو، از غرب به روستای کنداب، از جنوب به جنگل های پیرامون و از شرق به روستاهای حاجی آباد و چمن ساور محدود می شود. روستای رادکان از سطح دریا 1448 متر ارتفاع دارد و تحت تأثیر اقلیم کوهستانی، زمستان های سرد و تابستان های معتدل دارد. رودخانه رادکان در جنوب آبادی جریان می یابد. مجاورت روستا با برج تاریخی رادکان، از آثار قرن پنجم هجری قمری و وجود زیارتگاه های هزار منزل و سقاخانه ابوالفضل (ع)، از قدمت و تاریخ کهن روستا حکایت دارد. به نظر می رسد نام برج تاریخی رادکان از نام روستا برگرفته شده باشد. مردم روستای رادکان به زبان محلی مازندرانی سخن میگویند، مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند.
جاذبه های گردشگری
ارتفاعات ییلاقی درازنو در شمال روستا قرار دارد و به نام بام استان گلستان معروف است. چشم اندازهای این ارتفاعات به روستاها و شهرهای اطراف اشراف دارند و از جاذبه های طبیعی روستا محسوب میشود. اراضی جنگلی جنوب روستا از درختان پهن برگ مانند راش، ممرز، افرا، توسکا و غیره پوشیده شده است. این جنگل ها در فصل پاییز، سرسبز و با طراوت و در فصول بهار و تابستان علاقمندان بسیاری را به سوی خود جلب میکند. حواشی رودخانه رادکان که منبع اصلی تأمین کننده آب زراعی روستاست، در بیشتر ایام سال، محل مناسبی برای گذران اوقات فراغت و گردشگری است. چشمه مشکی جار که معروف ترین چشمه روستا است، علاوه بر تأمین آب شرب روستا از جاذبه های طبیعی آن نیز محسوب می شود. برج رادکان در منطقه ای موسوم به «قلعه گبری» در شرق روستا، بر روی تپه ای با موقعیت سوق الجیشی ممتازی قرار دارد. این برج به صورت ساده و آجرچین ساخته شده است. زیباترین قسمت این بنای 35 متری در بخش فوقانی آن شامل دو ردیف قطاربندی و دو کتیبه کوفی است. نام بانی و تاریخ بنا بر روی کتیبه، به صورت کشیده نوشته شده است. گروهی آن را تقلیدی از معماری گنبد قابوس می دانند، با این تفاوت که گنبد برج رادکان دو پوش است و پوشش فوقانی آن به صورت مخروطی بلند جلب توجه میکند و طرح داخلی بنا، مدور با نمای بسیار ساده است و گچبری های آن، بر گنبد قابوس برتری دارد. سر در ورودی بنا به پرتگاهی مشرف است و تمام بدنه آن از آجرهایی همانند آجرهای گنبد قابوس با ملات گچ ساخته شده است. در گذشته کتیبه ای به خط کوفی بر ورودی بنا وجود داشته که در دوره قاجار، به سرقت رفته است. این برج، مدفن یکی از اسپهبدان آل باوند طبرستان به نام «ابوجعفر بن محمدبن ونوریان باوندی» است. ساخت این بنا، در سال 407 ه . ق شروع و در سال 411 ه . ق به پایان رسیده است و معمار آن احمد ابن عمر بوده است. این اثر تاریخی به شماره 145 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است و 3 کیلومتر با روستا فاصله دارد. سقاخانه ابوالفضل (ع)، در داخل روستا قرار دارد و مورد احترام مردم روستا و زائران آن است. در شمال روستا و در ارتفاعات دهکده ییلاقی درازنو آرامگاه امامزاده هزار منزل قرار دارد. در اینآرامگاه دو امامزاده به نامه ای رضی و مرضیه معروف به هزار منزل مدفون هستند. گردشگران علاوه بر زیارت، از جاذبه های طبیعی و جنگلهای ارتفاعات پیرامون نطقه درازنو نیز استفاده می کنند. کوچ عشایر در آغاز و نیمه هر سال یکی از جاذبه های روستاست. منظره چادرهای عشایر و لباس های محلی رنگارنگ آنان، از دیگر جاذبه های روستای اردکان است.
مراسم مردم روستای رادکان، در اعیاد ملی و مذهبی به جشن و سرور می پردازند و عزاداری های ماه محرم و ایام وفات ائمه با احترام و رسوم خاصی برگزار می شود. پیشواز عید نوروز، برگزاری مراسم شیب یلدا، روزهای سیزده بدر و چهارشنبه سوری در روستا رواج دارد. کشتی سنتی و گردوبازی نیز از ورزش ها و بازی های متداول در میان مردم روستای رادکان است. موسیقی مردم روستای رادکان شامل ترانه ها و نغمه های محلی کتولی و حقانی است که غالباً در مراسم جشن و عروسیهای محلی نواخته و خوانده میشود.
پوشاک پوشاک غالب مردم روستای رادکان لباس های رایج و معمولی است، ولی افراد میانسال و کهنسال از لباس های محلی استفاده می کنند. لباس های زنان، در طرح ها و رنگ های متنوع و شاد تهیه می شوند و مشتمل بر دامن های پرچین، پیراهن بلند و روسری است که با انواع زیورآلات و پولک های رنگی تزیین می شوند.
کباب، آبگوشت و انواع خورشتها در روستا تهیه می شود. مواد لبنی شیر، ماست و کره همراه غذاهای محلی استفاده می شود. پخت برنج با انواع ماهی نیز، در روستای رادکان معمول است.
پیرزن روستای رادکان درحال پختن نان محلی
منطقه حفاظت شده جهان نما Jahan nama
جهان نما ازدیرباز محل گذران اوقات فراغت مردم کردکوی وهمچنین محل تردد مردم بویژه اهالی کفشگیری به منطقه هزارجریب وبخش یانه سر،حاجی آباد،شاهکوه بوده است. ازسکونت اهالی درمحل کنونی جهان نما بیش از 100سال می گذرد تاجایی که رابینو درسفرنامه خود نیز به آن اشاره کرده است. اودرآن زمان تعداد خانه ها راحدود 50عدد ذکر کرد. دهکده توریستی جهان نما در شهرستان کردکوی با چشم اندازهای زیبا و آبشارها، رودخانه ها، دره ها، جنگل های پهن برگ، گونه های جانوری و همجنین وجود قبرستان های کهن تاریخی و قلعه ها می تواند درهمه فصول پذیرای ایرانگردان و گردشگران باشد، اما به دلیل ناشناخته بودن این منطقه خیلی ازگردشگران ازوجود آن بی اطلاع هستند.
3) جاذبه های تاریخی
تا کنون در شهرستان کردکوی 59 اثر تاریخی_ فرهنگی از هزاره های قبل از میلاد تا سده های میانی اسلام شناسایی گردیده است که از این تعداد 28 اثر در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
مهم ترین آثارتاریخی و باستانی شهرستان کردکوی "گنبد رادکان، جاده شاه عباسی، دیوار و شهر تمیشه" است.
الف ) میل رادکانیا گنبد رادکان:
در ۴ کیلومتری جنوب شرقی روستای رادکان و در ۴۲ کیلومتری جنوبکردکویو ۵۴ کیلومتری جنوب غربی در یک منطقه کوهستانی - جنگلی و بر فراز تپه با صفایی که دارای موفقعیت خاص طبیعی و سوق الجیشی است در دامنه جنوبی سلسله جبال البرزو درهها و تراسهای حاشیه شمالی رودخانه نکا که از شرق به غرب جریان دارد قرار دارد.
بر کتیبهای که در زیر گنبد دیده میشود، ساخت آن در ۴۰۷ هجری قمری در زمان فرمانروایی اسپهبد ابوجعفر آغاز و در ۴۱۱ هجری قمری بدست احمدبن عمر به پایان رسید. این بنا از دو قسمت گنبد و بدنه تشکیل شدهاست. گنبد آن بصورت ترک (مخروطی شکل) و دو پوشه است، که بیش از ۳۵ متر ارتفاع دارد. بدنه بسیار ساده و دارای آجر چینی معمولی و دارای تزئینات آجرکاری و گچ بری است. به منظور استحکام بخشی بیشتر حد فاصل بندهای آجرها با فشار انگشت دست به داخل فشرده شدها ست که قابل توجه میباشد.
میل رادکان
جاده شاه عباسی: در دوره صفوی به دستور شاه عباس و جهت دسترسی سریع و راحت کاروانیان جاده های ارتباطی در سراسر ممالک تحت امر احیاء و احداث شده است. ازجمله جاده سنگفرش معروف به جاده شاه عباسی که استانهای گیلان و مازندران را به مرکز شاهی یعنی اصفهان متصل می کرد. در اثر گذشت زمان بخش اعظم این جاده از بین رفته است. در جنوب شهرستان کردکوی بقایای جاده شاه عباسی حدفاصل روستاهای سرکلاته ,سالیکنده , کردمحله, بالاجاده دیده می شود. جاده را با قلوه سنگ، گل، آهک بازسازی کرده اند، و در بین راه چند دهنه پل با مصالح سنگ و آجر (سیکاپل، بز پل) جهت تردد کاروانیان بر روی رودخانه های دائمی و فصلی نیز احداث نموده اند. سطح جاده را نسبت به اراضی حاشیه مقداری بالا آورده اند و دو طرف آن را کنده اند تا آب بر جاده نیفتد. گذر جاده سه متر بوده است.
شهر تمیشه:
بقایای شهر قدیمی تمیشه و دیوار آن در غرب روستای سرکلاته خرابشهر در شهرستان کردکوی به صورت تپه های پست و مرتفع جلب توجه می کند. شهر تمیشه و تاسیسات وابسته شهری باقلاع متعدد در غرب دیوار تمیشه واقع شده است که دارای معماری منحصر بفرد با مصالح بومی که قسمتی از بقایای این شهر در کاوشهای باستان شناسی شناسایی شده است. متاسفانه بر اثر تسطیح زمینهای کشاورزی واقع در محدوده شهر تمیشه بیشتر این آثار از بین رفته است. به استناد گزارش علمی باستان شناسانی چون سیلونیا, مایسون , گزافهرواری, این شهر پایتخت یک سلسله محلی متعلق به اوایل اسلام تا دوره سلجوقی بوده است. بخشی از عناصر حفاظتی شهر متعلق به دوره ساسانی است که در زمان سلطنت فرد انوشیروان ساخته شده بود. دیوار عظیم شهر تمیشه که از دامنه کوه واقع در جنوب روستای سرکلاته خرابهشر شروع شده و تا دریای خزر ادامه دارد نیز مربوط به دوره ساسانی است.
دیوار تمیشه :
دیوار تمیشه نیز در این شهرستان به طول تقریبی 12 کیلومتر در جهت شمال- جنوب از دامنه های شمالی سلسله جبال البرز شروع شده و به خلیج گرگان منتهی می گردد موقعیت جغرافیایی آن در 13 کیلومتری شهر کردکوی و در حدود ده کیلومتری جنوب خلیج گرگان می باشد، از نظر اقلیمی، دارای آب و هوای معتدل و مرطوب است. با مطالعات انجام شده بقایای بخشی از دیوار در داخل خلیج گرگان مشخص شده است. دیوار دارای خندق عمیق در قسمت غربی و به سمت شهر تمیشه است و از سمت شرق به دره های عمیق و رودخانه منتهی می شود. همچنین در کاوش ها خندقی به طول سه کیلومتر با عرض و عمق دو متر در کنار دیوار تمیشه کشف کردند. نتایج حاصل از این گمانه زنی ها بیانگر آن است که طراحان و سازندگان دیوار تمیشه در بخش جنگلی این دیوار از مصالح چوب برای ساخت بخشی از آن استفاده کرده اند. به عقیده باستان شناسان در طول دیوار تمیشه اتاقک های چوبی برای برج نگهبانی ایجاد شده بود که محل استراحت سربازان ساسانی بود. دولت ساسانی دیوار تاریخی تمیشه را که باستان شناسان آن را ادامه دیوار تاریخی گرگان می دانند در اواخر قرن پنجم و ششم میلادی برای جلوگیری از هجوم هپتالیان ساخته بودند.
امامزاده ابراهیم درروستای النگ:
امامزاده ابراهیم درروستای النگ کردکوی شهرستان کردکوی دفن شده ونسب شریف آن بزرگواربه حضرت موسی ابن جعفرع می رسدبا واسطه و کدآن 30246293 می باشد. وهمچنین در فهرست بیلان عملکرد بقاع متلرکه سازمان اوقاف وامور خیریه خراسان ص 116 می نگارد امامزاده ابراهیم درروستای النگ کردکوی شهرستان گرگان مدفون است ودرسال 1370 خورشیدی درمیان ضریح آن حضرت 12855408 ریال بوده. آقای دکتر محمد مهدی بحرالعلوم درکتاب بقعه ازبقاع متبرکه کل کشور ایران ص 131 متذکراست امامزاده ابراهیم دربخش کردکوی مازندران درروستای النگ مدفون است ونسب شریفش به حضرت موسی ابن جعفر علیه السلام می رسد.
امامزاده ابراهیم درروستای النگ
صنایع دستی ومحلی :
دستان هنرمند زنان ومردان این دیاردرطول تاریخ،به خلق آثارواشیایی پرداخته که علاوه برتامین نیازمندی های آنان به نواحی اطراف هم صادرمی شده است. بیشترمردم ازقدیم به سبب عدم یا کمبود زمین،ناگزیربودند ازراه خلق آثارهنری ودستی،زندگی سالم وپرتلاشی داشته باشند . از جمله این هنرها می توان ازموارد زیریاد کرد :
البته بعضی ازرشته های صنا یع دستی منسوخ شده باتلاش های معاونت صنایع دستی استان در حال احیا است . چراکه صنایع دستی نمادی از هویت وفرهنگ اصیل مردم یک منطقه است وبرای حفظ آن ها باید برنامه ریزی شود. براساس آماردرحال حاضر90 رشته غیربومی و44 رشته بومی صنایع دستی درگلستان رواج دارد. با توسعه صنایع دستی می توان تعداد زیادی شغل ایجاد کرد وتورم فعلی ونرخ بیکاری راتا حد قابل توجهی کاهش داد. برای رونق واحیا صنایع دستی، آموزش رشته های مختلف باید دردستور کار قرار گیرد. همچنین برپایی نمایشگاه های مختلف صنایع دستی، فروش وعرضه محصولات و آثار تولیدکنندگان و بیمه کردن هنرمندان ومحصولات آنان می تواند موجب توسعه و ترویج صنایع دستی شود.
بازارهفتگی (یک شنبه بازار) کردکوی
بازار و مراکز کسب وکارهمواره قسمت مهمی ازبافت های قدیمی ایران راتشکیل می داد. در اکثر شهرهای ایران بازار به صورت هسته مرکزی بافت سنتی شهر عمل می کرده است. یکی از اشکال دادوستد مردم شهرکردکوی، بازار هفتگی می باشد که در روزهای یک شنبه هرهفته برگزار می گردد. دراین بازار که دربلوار بسیج دایر می شود، افراد شهر و روستا جهت عرضه یا تهیه کالای مورد نیاز جمع می شوند بگونه ای که معمولاَ جمعیت در این بازار موج می زند.
تمایل و رغبت مردم به خرید و فروش دربازار هفتگی بیشتر به خاطر عوامل زیر می باشد:
1- عرضه کالای متنوع مورد نیاز مردم باکیفیت های مختلف که دردسترس قرار می گیرد و طبعاَ حق انتخاب بهتر فراهم می شود.
2- به علت تعداد زیاد فروشند گان کالاهای مشابه وزیادی عرضه کالا در بازار هفتگی معمولا یک نوع رقابت موقتی بین فروشند گان این بازار به وجود می آید واین امر موجب می گردد که قیمت کالا دربازار هفتگی نسبت به قیمت کالاهای مشابه آن در مغازه تاحدی کاهش یابد وبه خاطر همین تفاوت قیمت تقریبا اکثر مردم شهروروستاهای اطراف بیشترکالاهای مورد نیاز هفتگی خود را از بازار هفتگی خریداری می نمایند.
ایجاد تسهیلات به خصوص فضای مناسب وکافی که تناسبی باتعداد مراجعین وایجاد نظم درتقویت و توسعه، این بازارها نقش موثری خواهد داشت و در نتیجه زمینه مناسب تری برای جهانگردان داخلی و خارجی فراهم می نماید.
آسمانی لاجوردی، انبوه جنگلهای بنه یا پسته وحشی، سرزمینی که پوشش آن از گدازههای آتشفشانی است و یک معماری ویژه با خانههایی در دل کوه را که کنار هم بگذارید نتیجهاش میشود روستای تاریخی میمند که مرکز دهستان میمند از توابع شهرستان شهربابک است و در استان کرمان قرار دارد. این روستای تاریخی را میتوانید در ۳۸کیلومتری شهرستان شهربابک، در نزدیکی محور یزد - سیرجان – بندرعباس و در مسیری کوهستانی بیابید.
در مجموع ۴۰۶ کیچه این روستا،۲۵۶۰ اتاق وجود دارد و درجه حرارت این اتاقها حدود ۵ درجه با بیرون متفاوت است؛ یعنی در تابستان 5 درجه خنکتر و در زمستان 5 درجه گرمتر است. ساکنان این روستا آداب و رسوم خاص خودشان را دارند و در زبان و گویش آنها هنوز از کلمات پهلوی ساسانی استفاده میشود. روستای ۳ هزارساله میمند تنها روستای تاریخی در جهان است که هنوز روابط سنتی زندگی در آن جریان دارد و میتوان تعامل انسان و طبیعت را بهخوبی در آن مشاهده کرد. این روستا هفتمین منظر فرهنگی، طبیعی و تاریخی جهان بود که جایزه «مرکوری» را دریافت کرد.
در این روستای فوقالعاده حدود 406 واحد مسکونی در دل کوه وجود دارد که تمام سنگی است و به آن «کیچه» میگویند. تمام این خانهها در دل صخرههای روبهروی هم کنده شده و اگرچه نمای بیرونیشان فقط ورودی خانه است که مثل سوراخی در دل کوه پیداست ولی خانهها حیاط هم دارند و جالب اینکه گاهی کنار حیاط جایی برای نشستن و هواخوری هم تعبیه شده است. خانههای میمند که به دورههای زمینشناسی ۲ تا ۳ هزار سال پیش مربوط میشود، هماکنون سکونتگاه نزدیک به ۱۴۰ نفر است که یا هیچگاه از سرزمین مادری خود کوچ نکردهاند یا به تازگی بازگشتهاند و قصد زندگی در سکونتگاه نیاکانشان را دارند.
مردم میمند 4ماه اول سال را در دشتهای پایین میمند زندگی میکنند و 4 ماه دوم را در آبادیهای اطراف و باغها به سر میبرند. میمندیها فقط 4ماه سوم سال را در خانههای صخرهای این روستا ساکن میشوند. خانههای صخرهای میمند در تابستان خنک و در زمستان کاملا گرم هستند. مردم میمند با کمترین تخریب و صرف حداقل انرژی بیشترین بهره را از طبیعت بردهاند و آداب و سنن آنها نیز هنوز پویا و فعال است. موقعیت این روستا از لحاظ استراتژیک هم اهمیت دارد. به قول میمندیها؛ اگر در ابتدای میمند که آن را گلوگاه مینامند 2 تفنگچی 2 طرف رودخانه مستقر شوند به راحتی میتوانند از ده دفاع کنند.
تمام اتاقهای این ده در دامنه کوه کنده شده و هر کوچه کنده شده در دل کوه به 3 یا 4 اتاق محدود میشود. خانهها دودکش و بخاری ندارند و کاملا بدون منفذ است. این خانهها از نظر تاریخی از آثار اولیه تمدنبشری محسوب میشود. در واقع خانههای این روستا در کنار هم شبیه آسمانخراش موربی است که هزاران سال پیش در دل سنگ و کوه کنده شده است. این بنای باستانی بیگمان از نخستین سکونتگاههای بشری در ایران به شمار میرود به دورانی که هنوز ایرانیان مهرپرست بودند و کوهها را مقدس میشمردند. هنوز کسی نمیداند که این مجموعه به دست چه کسانی خلق شده و انگیزه این مردمان از احداث چنین بناهایی چه بوده اما انگیزه مردمان آن زمان بسیار اهمیت دارد چون در آن زمان و با آن وسایل ابتدایی، آفرینش چنین مجموعه با عظمتی با این معماری بینظیر قابل تحسین است.
لایه آذرین ضخیمی که روی روستا وجود دارد، مانند دژی طبیعی از نفوذ به روستا جلوگیری میکند. تنها مسیر دسترسی، شیارهای طبیعی بهنام رخنه است که در مواقع لزوم بسته میشدند. دستکندها در چند تراز مختلف، در شیب کوه و 2طرف دره، کنده شدهاند و میانگین اتاقهای موجود در هر کیچه به ۴ میرسد.
برای اتاقها، طاقچه در اندازههای مختلف کنده شده است که جای رختخواب، ظروف، صندوق و چراغ است. به همین دلیل کنار دیوارهای خانه گنجه گذاشته نمیشود. در واقع با کندن دیوار، حفره یا طاقچهای بهوجود میآید که اشیا و لوازم خانه در آنها گذاشته میشود یا بعضی وسایل در آنها آویزان میشود. کل یک خانه ممکن است شامل یک یا چند اتاق و اصطبل باشد که کیچه نام دارد. هر واحد یک ورودی مشترک دارد و ممکن است در پاگرد طویله در یک سو و اتاق نشیمن در طرف دیگر باشد. همه کیچهها یک ساختار ندارند زیرا هم از نظر اندازه و هم از نظر تعداد اتاقها متفاوت هستند. جدا کردن اتاقها از پستوها یا پوشاندن برخی از طاقچهها با پردههای پارچهای صورت میگیرد. کلیدون هم چیزی است که در دیوار کنار در نصب میشود و کلید را در آن قرار میدهند تا زبانه پشت در قرار گیرد. ساختن اجاقی در اتاقها که در زبان محلی دیدون (didon) به آن میگویند و سوزاندن هیزم طی سالیان متمادی موجب سیاهی رنگ سقف و بدنه اتاقها شده. کف پوشها هم بیشتر نمد، مخشیف، گلیم یا قالیچه است.
مسجد میمند حاصل تغییراتی است که در یک یا چند واحد مسکونی داده شده است؛ این مسجد حدود ۱۲۰متر مربع وسعت داشته و شکلی مدور و نامنظم دارد. بعد از عبور از راهرویی به پهنای یک و نیم متر به صحن مسجد میرسیم؛ سقف مسجد روی 3ستون سنگی به ارتفاع 2 متر بنا شده است. محراب مسجد هم در سنگ کنده شده و حدود یک متر ارتفاع دارد.
آب و هوای میمند از معتدل کوهستانی است که از ویژگیهای آن زمستانهای سرد و تابستانهای معتدل است. روستای میمند در مرز مشترک دشت و کوهستان قرار دارد و درگذشته پوشیده از درختان پسته و باداموحشی بوده که در حال حاضر محدود به دشتهای اطراف روستای میمند میشود. کمی نزدیکتر به روستای میمند نیز درختان توت و شاهتوت به وفور یافت میشود. دشت میمند همچنین پر از جانوران بیابانی مثل مار، سوسمار، جوجه تیغی، لاکپشت و خرگوش است. درکوهستانهایمیمند هم حیوانات وحشی مختلفی مثل آهو، پلنگ، گرگ، روباه، بزکوهی، کبک و پرندگان شکاری یافت میشود.
توریانیکی از روستاهای جزیره قشم است که در حدود ۳۱ کیلومتری جنوب غرب قشم قرار دارد و به وسیله ی یک راه فرعی به طول ۲ کیلومتر از جاده ی اصلی قشم- باسعیدوجدا می شود. این روستا از جهات مختلف با روستاهای دیگر همجموار است. از شمال به روستای خالدینو از جهت جنوب به روستای رمکانو از غرب به روستای تم سنتیو از شرق به روستای باغ بالامحدود می شود
در زمان شورش مغول و هرج و مرج آن دوران ایران هر قبیله که از غارت مغول جان به در می ببرد، به گوشه امنی می گریخت و گویا قبیله ای که رئیس آنان توران نامی بود به جزیره قشم آمده و سکونت اختیار کرده و بارگاهی و مسجدی و حمامی بنا نموده و نام شاهی بر خود گذاشته و ملقب به تورانشاه گردیده است، طبق اسناد تاریخی دو تورانشاه بوده است یکی در جزیره هرمز و دیگری درجزیره قشم.
ابن بطوطهدر سفرنامه خود می نویسد: تورانی که در این جزیره طویله نام شاهی دارد در شش فرسنگی قشم ساکن شده به نام مخلص یا توریان نامیده می شده است.
روستای قطرم در فاصله 43 کیلومتری جنوب شرقی بافق بر دامنه غربی کوههای باجگان قرار گرفته و به اعتقاد بسیاری از ساکنان آن، از نظر قدمت، بیش از تمدن کاریزی یا به عبارتی قدمت پنج هزارساله دارد.
روستای قطرم در فاصله 43 کیلومتری جنوب شرقی بافق بر دامنه غربی کوههای باجگان قرار گرفته و به اعتقاد بسیاری از ساکنان آن، از نظر قدمت، بیش از تمدن کاریزی یا به عبارتی قدمت پنج هزارساله دارد.
این روستا متناسب با شکل دره کوهستانی دارای شکل طولی با بافت پلکانی و مزارع و باغات و منازل مسکونی بر دامنه آفتابگیر کوهستان قرار گرفته است.
قطرم را می توان کلکسیونی از جاذبه های متنوع طبیعی انسانی دانست. در طول مسیر کوتاه بافق تا قطرم، اشکال متنوع طبیعی از اشکال ماسه های بادی، گونه های متنوع گیاهی و مرتعی و سه سد پی در پی که در واقع پس از بارندگی و آبگیری بر زیبایی و جاذب دشت قطرم می افزایید، چشم نوازی می کند.
بقعه متبرکه پیر قطرمکه از مهمترین بناهای مذهبی مورد توجه اهالی است، موقعیت زیارتی خاصی به روستای قطرم داده است.
خصوصیت اقلیمی منحصر به فرد روستا که سبب تنوع محصولات کشاورزی گرمسیری و سرد سیری از مرکبات و خرما تا بادام و گردو در کنار هم شده، این روستا را منحصر به فرد کرده است.
وجود کوههای مرتفع با دیوارهای کوهستانی، حصار طبیعی اطراف روستاست که در گذشته تامین کننده امنیت برای روستا بوده و امروز مستعد و مساعد کوهنوردی و سنگنوردی است و می توان آن را محیطی مساعد و مناسب برای ساخت تله کابین دانست.
دسته هاون (جوغن)بخشی ازکوهستان است که بر اثر عوامل تخریب فیزیکی از کوهستان جدا شده و دارای شکلی استوانه ای و منظم به عنوان یک نماد طبیعی جالب و دیدنی است.
دیوارهای سنگی منازل مسکونی و باغات، کوچه های مسقف غیر همسطح و پلکانی، پر پیچ و خم و باریک معروف به کوچه های آشتی کنان، زیبایی چشم انداز این روستا را دو چندان کرده است.
از دیگر دیدنی های روستا صنایع دستی است که رابطه تنگاتنگی با محیط طبیعی و مشاغل دامداری و کشاورزی آنان دارد.
سبدبافی با سرشاخه های بادام کوهی، حصیر، جارو و بادبزن بافی و کلاه و ژاکت بافی از کرک و پشم گوسفندان در این روستا رونق دارد.
چشمه آبی قطرم که در دو منطقه نیزار و بیشه زار سرسبز و دیدنی در فاصله شش کیلومتری روستا در قلب کوهستان قرار گرفته، در اطراف گونه های متنوع گیاهی از درختان ارس، بنه، بادام و انجیر وحشی تا گیاهان صنعتی و دارویی آنغوزه، زیره و حیات وحشی با گونه های نادر را در خود جای داده است.
چشمه های آبی متعدد در دره های اطراف قطرم از دیگر جاذبه های مناسب برای گذراندن اوقات فراغت و رسیدن به یک آرامش روحی و روانی است.
از جمله این چشمه ها می توان به چشمه درب گوشین، چشمه آبی سی سبزی که علاوه بر اینکه یک مکان تفریحی است به اعتقاد بسیاری حکم زیارتی و قدمگاه را دارد و معتقدند آب آن برای امراض پوستی و جلدی موثر و مفید است، اشاره کرد.
چشمه درب دز با اشکال متنوع طبیعی و ستون های سنگی اطراف آن و دژ و تله دختر، چشمه سنگ قصاب و ... نیز از دیگر چشمه های این روستای تاریخی به شمار می روند.
و از همه جذاب تر و مهم تر بافت تاریخی بکر و دست نخورده روستا با دیوارهای سنگی، کوچه مسقف و حاکمیت عوامل مذهبی، فرهنگی و اجتماعی در کنار عوامل طبیعی، در شکل و نماد خانه ها موثر افتاده است.
خراسان رضوی هرچند از جاذبهای بسیار زیادی برخوردار است اما وجود مرقد مطهر آقا علیابن موسیالرضا (ع)بزرگترین انگیزه سفر به این استان است. وجود بارگاه روحانی و ملکوتی رضوی باعث شده است که هرساله میلیونها نفر از داخل و صدها هزار نفر از خارج از کشور به این استان و شهر مقدس مشهد سفر کنند. مشهد مقدس زیارتیترین شهر ایران است. همه ساله بیش از ۱۳میلیون نفر زائر از این شهر بازدید میکنند تا ارادت خود را به امام هشتم شیعیان علی بن موسی الرضا (ع) تقدیم کنند. شهر مشهد همچنین مقصد ماه عسل بسیاری از زوجهای جوان ایرانی است؛ که باور دارند حضور در بارگاه مطهر ثامن الائمه )ع) پیوند آنان را مبارک خواهد کرد. جدای از جایگاه زیارتی، مشهد به عنوان پایگاه ارتباطی برای سفر به افغانستان و ترکمنستان، مسافرین بسیاری را به خود جلب میکند. علاوه بر این:
پیشینهی بیشتر آثار تاریخی در این شهر از قرن ۸هجری فراترنمیرود. از آنجمله میتوان به مسجد گوهرشاد، میل اخنگان، مسجد ملاحیدر - مشهدمسجد هفتاد و دو تن، گنبد خشتی و مصلی طرق اشاره کرد. از شهر تاریخی توس تنهایک بنا با نام گنبد هارونیه برجا ماندهاست. بازه هور نیز از قدیمیترین بناهایموجود در محدودهی شهر است که زمان ساختهشدنش را قرن سوم میلادی تخمین میزنند. آرامگاه افرادی چون نادرشاه و فردوسی و نیز مدارسی چون عباسقلی خان از دیگر آثارتاریخی موجود در شهر است.
ییلاقات اطراف مشهد، به خصوص شاندیز و طرقبه،کوهسنگی، پارک جنگلی وکیلآباد و بوستان ملت از جملهی مکانهای تفریحی مورد توجهگردشگران هستند.
یا رسول الله! با غروب آفتاب تو، کعبه تا قیامت سیه پوش گشته و زمزم، اشک عزا به رخسار مکه مى ریزد. سلام، غریب تر از هر غریب! سلام، مزار بی چراغ، تربت بی زایر، بهشت گمشده! سلام، آتشفشان صبر، چشمان معصوم، بازوان مظلوم، زبان ستمدیده! سلام، سینه شعله ور، جگر سوخته، پیکر تیرباران شده!
اَبیانهروستایی در ۴۰ کیلومتری شمال غربی نطنز، در دامنه کوه کرکساست. این روستا به اعتبار معماری بومی و بناهای تاریخی پرتنوعش از روستاهای استثنایی ایران است. ابیانه نقطهای خوش منظره و خوش آب و هوا و دارای موقعیت طبیعی مساعدی است.
روستای ابیانه دارای آثار تاریخی متعدد و از دوران مختلف باستانی ست به طوریکه از زمان ساسانیان (آتشکده هرپک) تا زمان قاجاریه (خانقاه که به خانه اشرف معروف است) را در خود جای داده است.
Image may be NSFW. Clik here to view. زیارتگاه هینزا
آتشکده هرپک
آتشکده هرپک از مناطق دیدنی روستای ابیانه می باشد که از زمان ساسانیان باقی مانده است.
این بنا در زمان هخامنشیان (۲۵۰۰ سال پیش) بنا شده و در زمان ساسانیان (۱۵۰۰ سال پیش) به اوج معماری خود رسیده است و از ویژگیهای آن استفاده از سنگ و ملات ساروج در طاق ضربی آن به شمار می رود. در مرکز آتشکده آتش روشن بوده که یا مسیر کاروان را روشن و مشخص می ساخته و یا اینکه آتش مورد احترام بوده است. آتش را با زغال سنگ روشن نگاه می داشته اند که در حال حاضر هم به وفور در حوالی روستا وجود دارد.
آتشکده هرپک مانند تمامی بناهای ابیانه بر روی شیب پست و بلند واقع شده است.این بنا طوری ساخته شده که از هر طرف قابل رویت باشد. از طبقه تحتانی لین پرستشگاه هنوز یک تالار کوچک باقیمانده است. طبقه مخصوص آداب مذهبی در سطح کوچه فعلی می باشد. یک سرسرا که از سه جزء گنبدوار تشکیل شده و به جایگاه آتش و قسمتهای دیگر مربوط به پرستش راه داشته است.
Image may be NSFW. Clik here to view.
زیارت یا امامزاده
زیارت یا امامزاده، مدفن دو نفر از فرزندان امام موسی کاظم (ع) می باشد. این بنا در محله پایین ده واقع است و دارای گنبد کاشی کاری فیروزه ای است که در میان خانه های سرخرنگ ده جلوه ای خاص دارد.
این زیارتگاه در جنوب شرقی ابیانه در دره باریکی قرار دارد. در دل صخرههای این دره، تو رفتگی وجود دارد که ساختمان امامزاده در جلوی آن ساخته شدهاست، و تو رفتگی نیز همانند غاری، جزیی از ساختمان زیارتگاه شدهاست. ظاهراً این زیارتگاه مربوط به بی بی زبیده خاتون، بنت موسی بن جعفر (ع) است. اهالی عنوان میکنند که بی بی زبیده خاتون تحت تعقیب بوده و مردم ابیانه وی رادر این اتاقک پناه داده، سپس به روستای هنجن بردهاند. در هنجن نیز زیارتگاه بزرگی متعلق به ایشان ساخته شدهاست. زیارتگاه هینزا در واقع گذرگاه بی بی زبیده خاتون است.
برخی نیز عنوان کردند که این زیارتگاه مربوط به زمان آناهیتا است.طبق باور مردم این مکان معجزه نما است و در آن مراسم خاصی برگزار میشود.
صحن بنا دارای ایوانهای بزرگ است به خصوص ایوان جنوبی که مسلط بر باغهای سرسبز و خرم است و منظره زیبایی دارد. بنای مذکور احتمالاً متعلق به قرن هشتم ه.ق است.
Image may be NSFW. Clik here to view.
از مساجد مهم ابیانه میتوان به مسجد جامع، مسجد پرزله، مسجد حاجتگاه و مسجد یسمان اشاره کرد.
این مسجد در محله میان ده قرار دارد و دارای سه در ورودی با طاق گنبدی ضربی و درهای منبت کاری شده آن با گل و بوته و خطوط برجسته، از ویژگی های معماری این مسجد است. درب ورودی آن در سال ۱۳۱۱ هجری قمری توسط استاد صفر علی بیدگلی ساخته شد. محراب چوبی آن متعلق به سال ۴۷۷ هجری قمری است و روی آن نقش گل و بوته کنده کاری و با خطوط برجسته کوفی ساده و گلدار سوره مبارکه " یس" حک شده است.
از دیگر نمونه های تاریخی مسجد منبر چهار پله چوبی کنده کاری شده مربوط به آثار دوره سلجوقیان است که با تاریخ ۴۶۶ هجری قمری مشخص شده است. دسته منبر به شکل سرستون ساخته شده و بر روی آن گل هشت پر لوتوس، نظیر آنچه بر روی سنگهای تخت جمشید از عصر هخامنشیان بر جای مانده دیده می شود.
این مسجد در محله معروف پرزله واقع است و از دوره ایلخانیان بر جای مانده است. این مسجد با ایوان مشرف به کوچه مجاور در دو طبقه ساخته شده که طبقه دوم در دوران صفویه و شبستان کوچکی نیز در زمان قاجاریه به آن اضافه شده است.
قدیمی ترین درب ابیانه متعلق به این بنا می باشد که تاریخ ۷۰۱ هجری قمری را نشان می دهد این در از چوب گردو ساخته شده و با حاشیه گل و بوته های ظریفی منبت کاری شده است.
این مسجد متعلق به دوره صفویه می باشد و در کنار صخره سنگی در جوار آسیاب در محاله بالا بنا گردیده است. دری که به شبستان اصلی راه دارد تاریخ ۹۵۳ ه.ق را بر روی خود دارد. احتمالاً مردمی که برای بیان حاجت خود در این محل معتکف می شده اند نیاز خویش را بوسیله خطاطان در قسمت بالای این بنا نوشته و در خواست حاجت می کرده اند. در اطراف این بنا سنگ های قبری دیده می شود که از زمان صفوی، نادری و قاجار به جای مانده است.
این مسجد در میان محله (یسمان) واقع شده و اثر نوشته ای یا تاریخی ندارد. اما آنچه مسلم است از بناهای قبل از دوره صفویه می باشد. مسجد مشتمل است بر شبستان قدیمی و طبقه فوقانی آن که اخیراً ساخته شده است. نکته قابل توجه اینکه در این مسجد در مواقع روضه خوانیها، افرادی که فامیل و هم خانواده بوده اند، جای مخصوص به خود داشته اند.
هتل ابیانه نگینی در روستای تاریخی ابیانه، مکانی زیبا و مطمئن برای کسانی است که نیاز به
در حاشیه کویر مرکز ایران، شهری منسوب به برادر رستم به نام زواره که معنی لغوی آن مشتقات محل آب است، قرار دارد شهری که براساس داستان های بومی اش افرادی از ساحل به دریا آمده و آن را ساخته اند.
به گفته رییس کمیته ملی موزه های ایران (ایکوم) که خود زاده شهر زواره است، این مکان استقرار از ابتدا به صورت شهر ساخته شده و دست کم شهر تاریخی آن، تا ۱۰ سال پیش به وضوح دیده می شده است. احمد محیط طباطبایی افزود: شهر در دوره شهرنشینی، یکسری ویژگی ها را دارد، یعنی مکانی که در آنجا کار تخصصی می شود، تجارت، تاسیسات مذهبی، پول و. . . را در خود جا داده است. زواره نیز از همان نخست این خصوصیات را با خود داشته است. وی زواره را مینیاتوری از شهرهای کویری اطراف نامید و ادامه داد: اگر یزد را با ابعاد گسترده اش درنظر بگیریم، زواره مینیاتوری از یزد است که همه مختصات شهر یزد را در خود دارد. او این خصوصیات را شامل خانه های شش صفه باقی مانده از دوره سلجوقی و چهار صفه باقی مانده از دوره صفوی، مسجدی با شش منار به نام مسجد پامنار و دو مسجد جامع در این شهر دانست. وی با اشاره به باقی ماندن بسیاری از خانه ها و حصارهای بناهای گذشته، اظهار داشت: اکنون برای ایجاد محورهای خیابان، بافت تاریخی شکافته شده و از میان رفته است. پس از این حادثه، زواره با یک پلاک در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. محیط طباطبایی به ثبت رسیدن این شهر تاریخی را برای حفاظت و نگهداری از آن کافی ندانست و بیان کرد: زواره پایگاه میراث فرهنگی ندارد و این امر، سبب نارضایتی مردم شده است. به همین دلیل، می توان گفت که سازمان میراث فرهنگی در این زمینه نسبت به زواره کوتاهی کرده است. وی انطباق طرح توسعه شهری را سرمایه این شهر تاریخی ارزیابی کرد و افزود: انطباق این طرح را فقط متوجه شورای شهر، شهرداری و دیگران نمی توان دانست، بلکه بخشی از این قضیه برعهده سازمان میراث فرهنگی است که باید نسبت به این امر، توجه لازم را داشته باشد.
او با اشاره به لزوم اجرای برنامه توسعه پایدار شهر در زواره، اضافه کرد: باید جایگاه بافت تاریخی را نیز در برنامه توسعه پیش بینی کرد. رییس کمیته ملی موزه های ایران رکن اصلی توسعه پایدار را در زواره، فرهنگ و عوامل فرهنگی دانست و سرمایه های اصلی آن را ساختارهای طبیعی، تاریخی و فرهنگی شهر ارزیابی کرد، به گونه ای که مجموعه این ساختارها براساس برنامه ریزی های توسعه در کشور باشد.
محیط طباطبایی گفت: برنامه ریزی، کمک و اختصاص اعتبارات مالی توسط مراکز مسوول استان اصفهان و ایجاد پایگاهی تاریخی که با هماهنگی شهرداری از بناهای تاریخی این شهر بتواند حفاظت کند، کاری واجب است. بخش هایی از شهر تاریخی زواره هویت خود را از پیش از اسلام و دوره ساسانی حفظ کرده و بخش اصلی آن از دوره قاجار به جا مانده است، یکسری از بخش ها نیز باقی مانده از دوره صفوی و سلجوقی اند. زواره از نیمه دوم قرن پنجم هجری قمری گسترش فعلی را یافته است. آب زواره از ۷۵ کیلومتری این شهر توسط قنات ها تامین می شود و به دلیل ارتباطات و موقعیت سوق الجیشی آن از ابتدا به صورت شهر ساخته شده است. زواره با بافت تاریخی اش، آثار مهمی را دارد آثاری مانند یخچال، حسینیه کوچک و بزرگ، آب انبار، مساجد جامع، خانه هشت بهشت، مدرسه ۴۰۰ ساله علمیه و بازار هزار ساله اش، در کنار خانه هایی تاریخی که بزرگان زیادی در آن ها بوده اند. این درحالی است که بافت تاریخی زواره به مرور در حال تخریب است، ولی هنوز مسوولان به این نگین مهجور در کویر توجه لازم را نکرده اند.
تلک آباد ازبزرگترین روستاهای سرسبز و مصفای حاشیه کویر مرکزی است که در 3 کیلومتری غرب زواره قرار دارد. این روستا مرکز دهستان ریگستان در بخش زواره بوده و مسیر کاشان به خور و بیابانک و طبس از کنار آن می گذرد. در این روستا دورنمای گنبدی بزرگ از کیلومترها مسافت نظر رهگذران را به خود جلب می کند که در فضای سرسبز و خرم قرار دارد و به همین دلیل این روستا به یکروستای زیارتی و سیاحتی تبدیل شده است و عاضقانحریم ولایت وامامت از اطراف و اکناف برای زیارت مرقد مطهر وانور مقدس حضرت خالد ابن عون ابن موسی بن جعفر (ع) مشهور به امامزاده شاهزاده مراد(ع) که از یادگاران هفتمین پیشوای شیعیان است به این روستا می آیند طرح جدید بارگاه ملکوتی این امامزاده بازیر بنایی به وسعت 3 هزار متر مربع توسط افراد نیکو کار دردست اجراست.
یخچال از جمله آثار تاریخی و بناهای سنتی زواره است. عنصر اصلی یخچال را گل و خشت تشکیل می دهد. ساختار فیزیکی آن مخروطی شکل با دیوارههای دوایری ضخیم است که دوایر پایین بزرگتر بوده و هرچه به طرف بالا اوج گرفته دوایر تنگ تر شده اند تا در یک نقطه ای چون راس مسدود شده است.
فضای داخل یخچال بسیار مرتفع و از زیبایی ویژه ای برخوردار است و مغاکی از سنگ چین به عمق 4 متر گرداگرد آن را با حاشیه ای یک متری در بردارد که محل تردد است. پله های سنگی در نقطه ای از سنگ چین دوایری را بریده و به کف یخچال که مخزن یخ است راه دارد این یخچال مخروطی شکل دارای دو درگاه نعلی مانند در روبروی همدیگر است که دو قطعه زمین در مجاور درگاهها به نام خدرو که یک متر عمق دارند گسترده است. امروزه این دو قطعه زمین به صورت مسطح آسفالت شده است در قدیم در فصل زمستان به ویژه شبهای یخبندان آب را در این دو قطعه زمین جاری می کرده اند و در سرمای شب آب به صورت یخ درآمده و یخها را با ضرب تبر شکسته و در داخل مخزن یخچال انباشته و درگاهها را مسدود می کردند و در فصل تابستان به ویژه تیر و مرداد روزنه ای از دربها را باز ویخ را میان مردم توزیع میکردند. در وسط یخچال چاهی دیده می شود که سرپوشیده است وگویا برای آب جاری از یخها بوده است.
گنبد سبز زواره در قسمت شرقی زواره در زاویه صحرای مزار این شهر گنبدی آجری نسبتا ًمرتفعی بر روی بقعهای هشت ضلعی قرار گرفته که مقبره ابونصر احمد رئیس بانی مسجد زواره داخل آن است و به گنبد سبز شهرت دارد.
بنای تاریخی فرهنگی هشت بهشت از جاذبه های زیبای هنر معماری پیشینیان این دیار است که گویی معمار اوج هنر خود را در آن به کار برده است.
این بنا در جنب حسینیه کوچک زواره قرار دارد و عناصر ساختار فیزیکی آن شامل آجر، گچ و گل است ولی امروزه در مرمت و بازسازی آن دیگر عناصر نیز به کار رفته است که این بنای تاریخی از سه قسمت اصلی، صحن غربی، صحن شرقی و کل ساختمان تشکیل شده و ساختمان اصلی آن در دو طبقه به اشتراک این دو صحن رقم خورده و دربدو ورود به این بنای تاریخی ابتدا صحن شرقی را مشاهده می کنیم که حوض بیضی شکل را در میان دارد و در قسمت بالای حوض یک طبقه ساختمان مجزا وجود دارد که بر بالای آن دو بادگیر چون نگهبانانی است که سال ها روی پای خود ایستاده اند. این قسمت از ساختمان سه ایوان و دو راهرور را در قرین هم طوری به دامن گرفته که در انتهای آن اتاقهایی است که دربهای خود را به داخل این ایوانها می گشاید.
ساختمان اصلی که در دو طبقه بر روی هم استوار شده در اشتراک دو صحن شرقی و غربی درآمده و در ظهر هم بر حوضخانهای تکیه زده و در قرین هم به تماشای صحنها درآمده از راهرو صحن شرقی وارد وسط ساختمان بر روی یک هشت ضلعی بسان سراپردهای برافراشته شده و محور مقاومت آن را ستون هایی هشت ضلعی تشکیل داده و پوشش مرتفعی بر روی دو طبقه از رواق ها و اینوانه سایه افکنده و گویی در رفع تبعیض درقرین هم با صفا و صمیمیت دیرینه نشسته اند. دو اتاق دردو طبقه روبروی هم به طرف رواقهای دو طبقهای حوضخانه و ایوان های دو طبقهای از صحن درب هایی گشوده اند و راهروهای دو طبقه را در کنار خود گرفتهاند و در کنار این راهروها دو طبقه ای دیگر راهرو مشاهده می شود که محل تردد به سوی صفههای دو طبقه ای است که درب هایی به داخل ایوان های دو طبقه ای باز می شوند.
Image may be NSFW. Clik here to view.میلاد حضرت خاتم، سرور عالم حضرت احمد مصطفی، محمّد ابن عبد الله صلّ الله علیه و آله و رئیس مذهب جعفری حضرت صادق آل محمّد علیه السلام را به پیشگاه سرورمان حضرت بقیة الله الاعظم روحی و ارواح العالمین له الفداء مادرشان حضرت آمنه سلام الله علیها تبریک عرض می کنم و سپس به همه ی مسلمین جهان محبان و پیروان آن حضرت تبریک عرض می...
*****
اس ام اس میلاد پیامبر اکرم – اس ام اس مخصوص میلاد حضرت محمد- اس ام اس تبریک میلاد پیامبر اکرم – پیامک تبریک میلاد حضرت محمد
*****
ای چراغ دانشت گیتی فروز تا قیامت پیشتاز علم روز آفرینش را کتاب ناطقی اهل بینش را امامِ صادقی ولادت امام جعفر صادق علیه السلام مبارک
*****
اس ام اس میلاد پیامبر اکرم – اس ام اس مخصوص میلاد حضرت محمد- اس ام اس تبریک میلاد پیامبر اکرم – پیامک تبریک میلاد حضرت محمد
*****
از مکه فروغ ایزدی پیدا شد سر چشمه فیض سرمدی پیدا شد در هفدهم ربیع از دخت وهب نو دسته گل محمدی پیدا شد
*****
اس ام اس تبریک میلاد امام صادق – پیامک تبریک ولادت امام صادق
*****
به آمنه بنت وهب، خدا عطا کرده پسر پسر چه گویم که به خلق، خدا عطا کرده پدر میلاد پیامبر رحمت، تاج آفرینش بر شما خجسته باد.
*****
اس ام اس میلاد پیامبر اکرم – اس ام اس مخصوص میلاد حضرت محمد- اس ام اس تبریک میلاد پیامبر اکرم – پیامک تبریک میلاد حضرت محمد
*****
ز آسمان دل من خورشید و مه برآمد شب میلاد احمد(ص) با پور حیدر آمد همه شادی نمایید که میلاد نبی شد جلوه ی نور صادق ز بعدش منجلی شد
*****
اس ام اس میلاد پیامبر اکرم – اس ام اس مخصوص میلاد حضرت محمد- اس ام اس تبریک میلاد پیامبر اکرم – پیامک تبریک میلاد حضرت محمد
*****
دلا میلاد ختم المرسلین است فروغ آسمانی در زمین است محمد (ص) مهر ظلمتْ سوز آمد شب یلدای ما را روز آمد
*****
اس ام اس تبریک میلاد امام صادق – پیامک تبریک ولادت امام صادق
*****
بهار بی خزان، روی محمد بهشت جاودان، کوی محمد معطر ساخت گلزار جهان را شمیم تار گیسوی محمد
*****
اس ام اس میلاد پیامبر اکرم – اس ام اس مخصوص میلاد حضرت محمد- اس ام اس تبریک میلاد پیامبر اکرم – پیامک تبریک میلاد حضرت محمد
*****
میلاد جامع علم و عمل و عبادت ، پرچم دار شاهراه ولایت علوى، حضرت امام جعفر صادق علیه السلام گرامى باد!
***** اس ام اس تبریک میلاد امام صادق – پیامک تبریک ولادت امام صادق
*****
صدای بال و پر جبرئیل می آید شب است و ماه به آغوش ایل می آید لب کویر پس از این ترک نخواهد خورد که ساقی از طرف سلسبیل می آید لباس خاطره را از حریر عشق بدوز حلیمه! نزد تو فردی اصیل می آید نگاه آمنه از این به بعد می خندد چرا که معجزه ای بی بدیل می آید میلاد پیامبر رحمت، تاج آفرینش بر شما خجسته باد
*****
اس ام اس میلاد پیامبر اکرم – اس ام اس مخصوص میلاد حضرت محمد- اس ام اس تبریک میلاد پیامبر اکرم – پیامک تبریک میلاد حضرت محمد
***** عترت آمد از آیینه ام کیست در غار حرای سینه ام رگ رگم پیغام احمد می دهد سینه ام بوی محمد می دهد میلاد پیامبر اکرم و امام صادق (ع) تهنیت باد
*****
اس ام اس میلاد پیامبر اکرم – اس ام اس مخصوص میلاد حضرت محمد- اس ام اس تبریک میلاد پیامبر اکرم – پیامک تبریک میلاد حضرت محمد
*****
صادق که اساس دین ازاو شد معمور بودند ملایک پی امرش مامور میلاد ششمین اختر تابناک آسمان ولایت و نبی اکرم نور هدایت مبارک باد
*****
اس ام اس میلاد پیامبر اکرم – اس ام اس مخصوص میلاد حضرت محمد- اس ام اس تبریک میلاد پیامبر اکرم – پیامک تبریک میلاد حضرت محمد
*****
میلاد نبی اکرم بهانه خلقت و قرآن ناطق، امام صادق(ع)بر شما تبریک وتهنیت باد
*****
اس ام اس میلاد پیامبر اکرم – اس ام اس مخصوص میلاد حضرت محمد- اس ام اس تبریک میلاد پیامبر اکرم – پیامک تبریک میلاد حضرت محمد
*****
ای ششم پیشوای اهل ولا خلق را رهبری به دین هدی پای تا سر خدا نمایی تو هم ز سر تا بپای صدق و صفا ولادت امام جعفر صادق علیه السلام و نبی اکرم (ص) مبارک
*****
اس ام اس میلاد پیامبر اکرم – اس ام اس مخصوص میلاد حضرت محمد- اس ام اس تبریک میلاد پیامبر اکرم – پیامک تبریک میلاد حضرت محمد
*****
هفده ربیع الاول، سالروز طلوع خورشید پرفروغ آسمان علم الهى و برگیرنده نقاب از چهره حقایق، امام جعفر صادق علیه السلام بر همه مسلمانان عالم مبارک باد!
*****
اس ام اس میلاد پیامبر اکرم – اس ام اس مخصوص میلاد حضرت محمد- اس ام اس تبریک میلاد پیامبر اکرم – پیامک تبریک میلاد حضرت محمد
*****
دلم به یاد تو امشب لبالب از شور است تو کیستی که حریمت چو کعبه مشهور است؟ میلاد نبی اکرم(ص) مبارک
*****
اس ام اس میلاد پیامبر اکرم – اس ام اس مخصوص میلاد حضرت محمد- اس ام اس تبریک میلاد پیامبر اکرم – پیامک تبریک میلاد حضرت محمد
*****
ماه فرو ماند از جمال محمد سرو نباشد به اعتدال محمد قدر فلک را کمال و منزلتى نیست در نظر قدر با کمال محمد میلاد نور مبارک
استان تهران یکی از ویژهترین استانهای کشور است. استانی که دارای طبیعت بینظیری است. هم کوه دارد، هم رود، هم کویر دارد و هم جنگل. بنابراین اگر ساکن تهران هستید و حوصله سفرهای چند روزه را ندارید شاید بد نباشد اگر با جاذبههای گردشگری استان تهران و جاذبههای گردشگری مجاور این استان آشنا شوید که با شناخت آنها میتوانید یک روز خاطرهانگیز را برای خودتان و عزیزانتان ایجاد کنید.
استان تهران یکی از ویژهترین استانهای کشور است. استانی که دارای طبیعت بینظیری است. هم کوه دارد، هم رود، هم کویر دارد و هم جنگل. بنابراین اگر ساکن تهران هستید و حوصله سفرهای چند روزه را ندارید شاید بد نباشد اگر با جاذبههای گردشگری استان تهران و جاذبههای گردشگری مجاور این استان آشنا شوید که با شناخت آنها میتوانید یک روز خاطرهانگیز را برای خودتان و عزیزانتان ایجاد کنید.
روستای آبگرم توریستیترین روستای این منطقه است که این موقعیت را مدیون چشمه آب گرم لاریجان است. در این روستا حمامهای آب گرم فراوانی وجود دارد که جمعیت زیادی را در فصلهای مختلف به سمت خود جلب میکند. این روستا شامل یک خیابان اصلی است که در هر دو سمت آن تعداد زیادی مغازه، برای رفع نیازهای گردشگران وجود دارد.از چشمه آبگرم لاریجان در هر دقیقه حدود 1000 لیتر آب خارج میشود. درجه حرارت آن بین 65 تا 70 درجه سانتیگراد است.
مزه این آب نامطبوع و بوی هیدروژن سولفور دارد و رنگ آن زلال است. این چشمه دارای املاح بیکربنات منیزیم است و برای بیماریهای پوستی، زخمهای کهنه، رماتیسم، بیماریهای مجرای تنفسی و ناراحتیهای عصبی سودمند است.از بناهای معروف این روستا حمام شاه عباسی مربوط به دوره صفوی است.
روستای خور در نزدیکی شهر هشتگرد است. علاوه بر طبیعت زیبا دارای پیشینه تاریخی نیز هستند. احتمالا نام روستای خور به جهت داشتن آب و هوای خوب و مناسب، ابتدا خوب یا خرداد بوده که با مرور زمان به خور تبدیل شده است.از دیدنیهای این روستا و منطقه اطراف آن میتوان به امامزاده سلیمان، تپهها و دره دوچنار، امامزاده برچشمه یا زبیده خاتون، برج و باروی قلعه خور و چنار 800 سالهاش اشاره کرد.
در ناحیه زرچه کانی که به چنار تپهمشهور است درختان کهنسال و بزرگی از گونه چنار دیده میشود که بسیار زیبا و دیدنی هستند. در نزدیکی محوطه مسجد جامع نیز چناری 800 ساله وجود دارد که سندی زنده از تاریخی بودن منطقه است. از محوطه برج و باروی قلعه خور، بخش بسیار کوچکی باقی مانده است. بنا به بررسیهای انجام شده یکی از برجهای این قلعه تا سال 1340 نیز پابرجا بوده که متاسفانه امروزه بخشی کوچک از آن باقی است.
روستای کردان نیز یکی دیگر از روستاهای زیبا و تاریخی منطقه هشتگرد است. از دیدنیهای این روستا میتوان برج آرامگاهی کردان، پل قدیمیبانو صحرای کردان، امامزاده شاهزاده حسین و بیبی شهربانو را نام برد.در دو کیلومتری شمال غرب روستا پلی قدیمی به نام بانو صحرا وجود دارد که از نام منطقه که به همین نام است گرفته شده. این پل آجری در دوره صفوی ساخته شده که تنها دوپایه و بخشی از تاقهای آن باقی مانده است البته دیدن روستای سرسبز و خوش آب و هوای فشند را هم به همه کسانی که به این منطقه سفر میکنند، توصیه میکنیم.
دامنه جنوبی البرز که به کوهستان توچال شهرت دارد. میعادگاه اصلی کوه نوردان و ورزشکاران تهران است. مشهورترین و پررفت و آمدترین پناهگاههای توچال از شرق به غرب عبارت است از : کلک چال، شروین، شیرپلا، توچال، اسپید کمر و پلنگ چال که همگی آنها مشرف به تهراناند. علاوه بر تلهسییز کوچکی که منطقه دربند دارد تلهکابین توچال دارای بالابر صندوقی است و پیست توچال نیز تنها مکان قابل اسکی روی برف این منطقه است.
1/450 هکتار زمین پر درخت و وجود یک پیست ویژه دوچرخه سواری از شمال به زمینهای چیتگر از جنوب به بزرگراه کرج، از غرب به پیکانشهر و از شرق به منطقه خرگوشدره محدود میشود. پارک چیتگر از بزرگترین پارکهای جنگلی استان است که در بیشتر فصلهای سال از آن استفاده میشود.
این پارک با وسعتی معادل 1/100 هکتار که بیشتر کاربرد تفریحی است. از شمال به قوچک، از جنوب به شمسآباد، از غرب به ده لویزان و از شرق به پادگان خاتمالانبیاء محدود میشود. پارک لویزان نیز از گردشگاههای بزرگ استان، به ویژه شهر تهران است.
پارک ملی خجیر و سرخه حصار در ارتفاع 1547متری از سطح دریا قرار دارد. میانگین حداکثر ارتفاع آن 2600 متر و حداقل آن 1450 متر است. تمام این ناحیه به غیر از بخش شمال شرقی آن، جزو مناطق حفاظت شده هستند. مساحت پارک ملی سرخه حصار 9380 هکتار است که تحت کنترل و حفاظت سازمان محیط زیست قرار دارد.
این دره که در مسیر جاده کرج به چالوس قرار دارد. یکی از زیباترین درههای ایران و شاید جهان به شمار میآید و چشماندازهای بیمانند دارد. در این درهها رستوران و هتلهای پرشماری وجود دارد که میتوان شب را در آنجا سپری کرد.
دره چالوس به دلیل زیباییهای فراوانی که دارد در همه ایام سال حتی در زمستان که برودت هوا در آنجا به چندین درجه زیرصفر میرسد و برف و سراسر آن را میپوشاند پذیرای گردشگران است و بهطور کلی از مناطق دیدنی استان است.کنار جاده کرج – چالوس در 70 کیلومتری تهران و در انتهای یک جاده فرعی مکانی به نام تکیه سپه سالار وجود دارد که چشمانداز آن قله هفت خوانهاست در این مکان ساختمانی بزرگ با سالنی مجهز به امکانات رفاهی برای مسافران وجود دارد.
این دره در شمال شهر تهران واقع است. ابتدای مسیر دره اوین – درکه روستای درکه قرار دارد که یکی از خوش آب و هواترین مناطق روستایی تهران است. در طول دره اوین رودخانهای پر آب جریان دارد که در بخشی از مسیر خود، به صورت پلکانی در میآید که به هفتحوض معروف است و به صورت یک استخر طبیعی عمل میکند. دره اوین – درکه به علت قرار گرفتن در مسیر راه کوهنوردان، یکی از پررفت و آمدترین درههای شهر تهران است.
این دره در شمال شرقی شهر تهران قرار دارد و رودخانه که از بلندیهای شمال البرز سرچشمه میگیرد در مسیر آن جریان دارد. در طول درهها قهوهخانههایی وجود دارد که در روزهای هفته به ویژه در روزهای تعطیل تابستان از مسافران پذیرایی میکنند.
این دو ناحیه به ترتیب در 30 و 35 کیلومتری شمال شرق تهران قرار دارند. فشم از مسیر از جاده لشکرک دارای باغهای میوه بسیار است و هوای آن در بهار و تابستان معتدل است. روستاهای آهار، شکرآب، زایگون، گرماب دره و میگون نیز در همان حوالی، از مناطق تفریحیاند که برای سفرهای یک روزه بسیار مناسب هستند.
از مسیر جاده کرج میتوان به شماری از خوش آب و هواترین گسترههای ییلاقی پیرامون تهران رسید. پس از پیریزی سد امیرکبیر، تنها راه ارتباطی به ده واریان گذر با قایق از دریاچه سد کرج است. در هتل واریان نیز که در کنار جاده چالوس قرار دارد. امکاناتی برای قایقرانی و اسکی روی آب فراهم آمده است. هوای این منطقه در تابستان ملایم و معتدل و در زمستان بسیار سرد است. باغهای سیب و گلستانهای ارتگه نیز شهرت بسیار دارد.
دریاچه سد امیرکبیر، در کیلومتر 23 جاده کرج – چالوس در تنگه واریان واقع است. هوای این منطقه در تابستانها خنک و مطبوع است. در این دریاچه، فعالیتهای ورزشی و تفریحی مانند قایقرانی، ماهی گیری، اسکی روی آب، شنا و پرواز با کایت انجام میشود.
در فاصله 170 کیلومتری تهران مکانی زیبا و رویایی وجود دارد به نام دریاچه شورمست. دریاچهای طبیعی به وسعت ۱۵ هزار متر مربع و عمق پنج متر. این دریاچه در پنج کیلومتری غرب شهر پل سفیدو در ارتفاعات مشرف به این شهر در مجاورت روستای شورمست واقع شدهاست. فاصله زمانی ازمرکز تهران تا دریاچه نزدیک به دو ساعت و نیم است.
نشانی: تهران، فیروز کوه، مدخل ورودی پل سفید، سمت چپ جاده، راهی فرعی که از روی پلی می گذرد که زیر آن ریل راه آهن وجود دارد.
دریاچه سد لار در 84 کیلومتری تهران است این منطقه به دلیل نزدیکی به قله دماوند هوایی خنک و چشم اندازهایی زیبا دارد و ورزشهایی مانند شنا و اسکی در این دریاچه امکانپذیر است.
این منطقه در شمال و شمال شرقی تهران و در فاصله 90 کیلومتری آن قرار دارد و به دلیل وجود رودهای پر آب، از مناطق آب خیز ایران به شمار میرود. منطقه لار به علت غنای ساختارهای طبیعی، گونههای مختلفی از حیات وحش مانند قوچ، میش، پلنگ، گراز، روباه، شغال و 97 گونه پرنده و انواع خزندگان را در خود جای داده و از گستره بسیار متنوع گیاهی نیز برخوردار است. عقاب طلایی، گونهای بیهمتا، تنها در این حوزه از ایران زیست میکند و بومیاین منطقه است.
پارک ملی کویر در 50 کیلومتری جنوب شرقی تهران و در غرب کویر مرکزی ایران و شرق دریاچه نمک قرار دارد. اراضی مسطح این پارک با پوشش گیاهی کویری و نیمه کویری، زیستگاه پستاندارانی چون جبیر، آهو و گونههای با ارزشی چون یوزپلنگ و گورخر است. در ناحیه کوهستانی بخش شمالی پارک، کل و بز و قوچ و میش به سر میبرند.
پرندگانی چون کبک و تیهو بومیاین منطقه هستند ولی هر سال پرندگان مهاجری چون فلامینگو، آنقوت، سرسبز و خوتکا به آب بندهای این منطقه میآیند.علاوه بر آن در این پارک آثار فرهنگی و تاریخی مانند کاروانسرای قصر بهرام و باقی مانده آثار کاروانسرای عین الرشید نیز به چشم میخورد.
آبشار زیبای شاهاندشت در قسمت شرقی جاده هراز و در فاصله 100 کیلومتری شهر تهران، در کنار روستای شاهاندشت (شونادشت) واقع شده است. این آبشار بلند حدود 50 متر ارتفاع دارد که از کنار قلعه ملک بهمن عبور کرده و به سمت پایین سرازیر میشود. قلعه ملک بهمن در جنوب آبشار قرار دارد و قدمت آن دست کم به دوره ساسانی باز میگردد که یکی از بزرگترین قلعههای کوهستانی رشته کوه البرز به شمار میرود.
ظاهرا این قلعه به نام ملک بهمن (ملک قلا)، آخرین امیر سلسله استندر لاریجان نامیده شده است. سلسله استندر متعلق به زمان حکومت شاه طهماسب صفوی بوده. این قلعه بنا به فرمان شاه عباس صفوی در سال ۱۰۰۵ هجری تسخیر گردید.قلعه ملک بهمن به شماره 2788 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
برای اقامت و استفاده از تخفیفهای ویژه نوروز با ما تماس بگیرید